Намаляване или отпадане за известен период на ДДС за електроенергията е сред коментираните възможности за овладяване на високите цени на електроенергията. Това съобщи вчера народният представител на АБВ в коалиция „БСП за България“ Владимир Маринов на пресконференция в Русе, в която участваха председателят на партията Румен Петков и областният й координатор Валери Иванов.
Това обаче би се отразило много тежко на държавния бюджет, затова в момента се правят изчисления в Министерството на финансите, които ще покажат възможно ли е да се направи.
Другото предложение на АБВ е отново свързано с ДДС, но на стоките от малката потребителска кошница, за които се иска ставката от 20% да падне на 9%. 
Според Маринов отстраняването на борда на директорите на „Булгаргаз“ е закъсняло и същото трябва да се случи и с ръководството на „Булгартрансгаз“. Румен Петков добави, че от 1 юли тази година България ще плаща неустойки на азерите заради това, че не получаваме договорения газ. По негови данни връзката Комотини-Стара Загора ще бъде готова през октомври 2023 година, а не през юли тази година, както се афишира.
Коментарът на Владимир Маринов по другата актуална тема - бюджетът за 2022 година, бе, че това е най-социалният бюджет в годините на прехода и големият принос за това е на коалиция „БСП за България“. За първи път плащанията по социални политики и дейности, включително здравеопазване и образование, надхвърлят 20 млрд. лв., посочи Маринов.