Прободеният в областта на сърцето от дядо си млад мъж е спасен след двучасова спешна операция от хирурзи в болница „Канев“. Операцията е била изключително сложна и рискована, тъй като се е оказало, че потърпевшият е получил и сърдечна тампонада /излив на над 150 мл кръв в перикардния сак/, което е довело до спиране на сърцето му за кратко. До фатален изход не се е стигнало единствено благодарение на бързата реакция на спешните медици и хирурзите. Мъжът вече е стабилизиран, раздвижен е и се възстановява под 24-часово медицинско наблюдение. До седмица предстои да бъде изписан. 
Както „Утро“ вече писа, до кървавата семейна драма се стигна, след като на 22 януари след полунощ внукът се върнал в апартамента на майка си на ул.“П.Д. Петков“, където живеели баба му и дядо му. Той бил наркозависим и постоянно искал пари от дядо си за дрога. Така станало и този път, но се стигнало до скандал, който ескалирал дотам, че в пристъп на заслепяващ гняв 76-годишният мъж забил нож в гърдите на внука си, който отгледал от малък. Шокиран от случилото се, дядото веднага потърсил помощ на 112, а отзовалите се спешни медици по най-бързия начин откарали внука в болницата.
В момента внукът е благодарен за положените грижи на целия екип, спасил живота му, казаха вчера от болница „Канев“.
„Освен отлични специалисти, работещите тук са и много човечни. Пациентите имат нужда не само от качествено медицинско обслужване, но и от отношение. Благодарен съм, че имах възможността да попадна в ръцете на тези хора“, казал пациентът пред лекарския екип.     
Операцията е била извършена от 7-членен екип под ръководството на д-р Илиан Георгиев, а анестезиолог-реаниматор е бил д-р Шефкет Шефки. Лекарите не си спомнят да са имали подобен случаи в близките десет години. От месец май миналата година към хирургичното отделение функционира специализирано звено по гръдна хирургия. Оттогава през него са преминали близо 100 пациенти. Лекарите работят в отлична координация с колегите си от Белодробната болница, Комплексния онкологичен център и УМБАЛ „Медика Русе“. Така не се налага на хора със заболявания предимно в областта на гръдния кош да търсят медицинска помощ в други лечебни заведения в страната. Сред най-честите операции в звеното са лапароскопски интервенции, вземане на биопсии, извършване на плеврални пункции и торакоскопии, както и отстраняването на карциноми. При много от пациентите с ракови заболявания се налага и допълнително лечение с лъче- и химиотерапия. Съветът на лекарите е да се ходи задължително на профилактични прегледи, тъй като откриването на заболяването в ранен стадии е много по-леко лечимо и значително по-малко травмиращо за пациента и неговите близки. 
„Навременното диагностициране и предприемането на адекватни медицински мерки са ключов фактор за по-малкия болничен престой и по-бързото възстановяване на болните. Не говоря само за пациентите с туморни образувания, а за всяко едно заболяване“, каза началникът на отделението д-р Симеон Симеонов. И допълни, че разполага с отличен екип от лекари и сестри, за които медицинската професия е призвание.
От началото на годината през отделението са преминали над 170 пациенти, а средно на година там се лекуват по над 3000. За близо осем месеца пациентите, които са получили помощ в звеното по гръдна хирургия, са близо 100. Отделението отговаря на най-високите медицински стандарти, като в него работи екип от над 50 души, от които 15 лекари. Предвидена е и възможност за хирургично лечение на пациенти с Ковид-19, като са предприети всички мерки, за да не се смесват потоците.
„Благодарение на ръководството от две години изцяло се обнови апаратурата ни. Сега имаме удоволствието да работим с последно поколение техника. Направен беше и основен ремонт в цялото отделение, което доведе до значително подобряване на условията за пациентите“, посочи д-р Симеонов.