Русенската екоинспекция ще решава за втори път има ли нужда от оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ инвестиционното намерение на „Труд“ АД да изгради инсталация за нанасяне на полимерни покрития. През миналата година РИОСВ даде положителен отговор по този въпрос, но фирмата е обжалвала решението пред Министерството на околната среда и водите. Неговото становище гласи, че русенската екоинспекция се е произнесла по въпроса при неизяснена фактическа обстановка, като изводите не съответстват на събраните доказателства. Поради това министерството отменя решението и връща преписката за ново разглеждане относно необходимостта от извършване на ОВОС. По този въпрос вече ще вземе решение новият директор на екоинспекцията Цонка Христова.          

Както „Утро“ писа, технологията, която иска да внедри „Труд“ АД, е за двустепенно нанасяне на защитно-декоративни слоеве от лаково цветно покритие върху поцинкована ламарина. Най-притеснителното в него за подозрителните към всички химически производства русенци е отделяният от производството шествалентен хром. Това е силно отровно съединение, което според Международната агенция по проучване на рака се класифицира като човешки канцероген в група 1. Точно срещу наличието на шествалентен хром във водите се бореше Ерин Брокович в създадения по действителен случай едноименен филм, за който Джулия Робъртс получи „Оскар“. 
 Тези притеснения всъщност се споделят и от министерството, което въпреки отмяната на решението на РИОСВ-Русе на базата на формални нарушения на процедурата, акцентира върху недостатъчното проучване на тази опасност. Предприятието наистина предвижда хромът да се отделя в пречиствателната станция за отпадни води, като утайките се събират и предават за последващо третиране. Предвижда се още във формираните отпадъчни води шествалентният хром да бъде редуциран до тривалентен посредством химични реакции. Министерството обаче посочва, че на този етап няма достатъчно информация, че предвидените в пречиствателната станция процеси ще обезпечат по безспорен начин липсата на шествалентен хром в отпадъчните води, постъпващи в канализационната система на Русе.
„От компетентния орган не е извършен същински анализ на очакваните въздействия, липсват становища на експерти и компетентни органи“, посочва министерството.