Банкови служители осуетиха телефонна измама, като не позволиха на възрастен мъж да опразни сметките си и сигнализираха полицията. Ден преди това обаче човекът хвърлил през прозореца 1700 лв. на непознат младеж.
В сряда домашният телефон на възрастно семейство в блок в района на болница „Медика Русе“ звъннал. Мъжът вдигнал слушалката и чул женски глас, който той оприличил на дъщеря им. Оттам нататък се развила познатата до болка сценка - тя си била счупила крака, трябвали 30 000 лева за спешна операция. За достоверност след нея се обадил и мним доктор по ортопедия, който обяснил, че без тези пари дъщеря му ще остане инвалид. Притесненият пенсионерът издал, че в момента има само 1760 лева, и по указание на „ортопеда“ ги сложил в найлонова торбичка и ги хвърлил през прозореца на непознат младеж, който уж бил санитар в болница „Канев“. Семейството имало мобилен телефон, но той не работел, а домашният бил блокиран от измамниците и затова не успели да се чуят с дъщеря си. 
На следващия ден рано сутринта пенсионерът отново бил потърсен от „дъщерята“ с искане за още пари за операцията. Тъй като нямал други налични, той обяснил, че ще отиде до банката, за да изтегли пари. В банката мъжът имал три влога - в левове, щатски долари и евро, и решил да тегли от валутата. Пред служителката обаче се объркал каква точно сума иска да изтегли от двете сметки. Това я усъмнило и тя звъннала на тел.112, както ги посъветвали полицаите, които в периода 12-15 януари посетили всички банкови клонове, за да предупредят служителите да внимават, ако възрастни хора  искат да теглят големи суми. Тази акция на полицията се проведе, след като на 11 януари възрастна жена изтегли 17 000 лева от банка без проблем и ги даде на измамници. Така парите на възрастния мъж били спасени. Пристигналите на място криминалисти му обяснили, че е жертва на измама. По случая е започнало разследване в хода на образувано досъдебно производство.