Още един мост над река Дунав, пускането на фериботната връзка Русе-Гюргево най-късно до юни, целогодишно използване на река Дунав и намаляване на трафика по моста над реката. Това бяха темите, които обсъждаха в Русе в петък министрите на транспорта и на регионалното развитие Николай Събев и Гроздан Караджов с румънския транспортен министър Сорин Гриндяну.
„Договорихме се на всеки три месеца да се срещаме с министър Гриндяну по повод работата и проучването на петте точки за изграждането на мост над Дунав в меморандума, подписан през 2019 г. За нас приоритет ще бъдат и петте“, каза министър Събев. Досега за България е било приоритет работата по петте варианта за мост, а за Румъния - другата част от меморандума за проекта Fast Danube, където целта е реката да бъде плавателна през цялата година. Отсега нататък ще се работи паралелно и по двата приоритета.
През март двамата транспортни министри ще подпишат регламент за преминаване на границата, като се синхронизират режимите от българска и румънска страна. Службите, които нямат отношение към граничния преход, ще бъдат извадени извън пункта. Ако този метод е успешен, ще бъде приложен и на граничния преход Видин-Калафат. Ключово за реализирането на тази идея е стартирането на фериботната връзка, която се очаква да поеме тировете. Прогнозите на министър Събев са това да са 600 автомобила в едната посока. „Ще увеличим с повече от 30% капацитета на този граничен преход. Ще направим всичко възможно да вдигнем мобилността“, каза той.
През май ще приключи и проектирането на основния ремонт на Дунав мост от българска страна, след като обследването на състоянието му е показало лоши резултати и конструктивни изменения, съобщи регионалният министър Гроздан Караджов. Той се надява, че тогава ще бъде пусната обществената поръчка за избор на изпълнител и през тази година ще започне ремонтът, който трябва да приключи през 2023 г.
По отношение на магистралата Русе-Велико Търново Караджов каза: „Имаше търг, който се проведе и още януари миналата година са отворени офертите. Към днешна дата нямаме яснота коя е стартовата точка на магистралата Русе-Велико Търново, защото тези разговори, които днес започнахме, всъщност техният край ще посочи тази точка. Където е възможно и икономически добре, там ще се позиционира тази начална точка. Ето защо не се пристъпва към решение кой е победителят и кой ще изпълнява тази отсечка, надявам се да дадем сега тласък на този проблем. Нулевата точка на магистралата Русе-Търново всъщност е вторият мост“. 
На въпроса за финансирането министърът уточни, че Европейската комисия финансира развитието на такива транспортни коридори.