За една седмица зачестиха случаите с изгаряния на деца, алармира началникът на отделение „Пластично-възстановителна и естетична хирургия“ в Университетска болница „Медика Русе“ проф.Огнян Хаджийски.
За седем дни в отделението са приети за лечение 6 деца на възраст от 1 до 9 години с изгаряния от 7 до 30%, пострадали вследствие на заливане с чай или гореща вода. Едно от тях обаче е с дълбока рана на ръчичката си след пипане на гореща печка на твърдо гориво. Друго дете на една година от село в Силистренско е с 30% изгаряне по главата, лицето и гърдите след заливане с гореща вода от тенджера на печка. Момченцето е настанено в реанимацията на болницата с опасност за живота, денонощно за него се грижи квалифициран екип.
Останалите деца са вече в стабилно състояние и се възстановяват.
Внимавайте, когато приготвяте храна, чай или кафе  на печката, и никога не оставайте наблизо деца без надзор. Те са малки и още не съзнават каква опасност крият готварските уреди за тях. Винаги при изгаряне на деца, дори и при малка на пръв поглед рана, потърсете специализирана медицинска помощ в болница, която разполага с всички необходими условия - екип от специалисти и необходимите средства за лечение, апелира проф.Хаджийски.