Русе е първият български град, който по инициатива на общинската управа се включи в глобалната кампания „Race to zero“ на ООН. Тя ангажира участниците в мисията да се постигнат нулеви въглеродни емисии до 2050 година.
Какво всъщност е това? 
Целта на „Race to zero“ е да постигне  декарбонизиране на икономиката и градския живот. Най-общо и най-достъпно казано, декарбонизацията е процес, в който икономиката и бита се освобождават от зависимостта от изкопаемите горива и стигат до отделянето на минимални емисии въглеродния диоксид (CO2), за да се предотвратят климатичните промени. А те са толкова видими и стават толкова драматични, че необходимостта от овладяването им вече дори не се нуждае от подробни обяснения. Въпросът наистина е на живот и смърт. За нас все още не, но за следващите поколения - със сигурност.
В кампанията участват повече от 31 региона, 733 града, над 3000 предприятия и 173 от най-големите инвеститори, както и 600 висши училища по света. Дания, Германия и други участващи в нея страни от Западна Европа вече правят първите крачки в тази насока. Опит за намаляване на вредните емисии беше направен и в София - това е идеята постепенно да бъде забранено движението на коли с петролни двигатели в определени зони на столицата. 
Подобна е амбицията и на Община Русе
която като нов участник в инициативата има задължение в 12-месечен срок след присъединяването си да представи план с конкретни краткосрочни и дългосрочни цели.
За да изпълни ангажиментите си, Община Русе има три приоритета, за които разговаряхме с директора на общинската дирекция „Екология и транспорт“ проф. Любомир Владимиров.
„Ние сме си поставили три основни цели - да създадем по-ангажирано общество, зелени, екологични улици и намаляване на замърсяването на въздуха или по-точно гарантиране на чистотата на въздуха. Не знам нашите съграждани как ще възприемат тези промени, но това ще се направи единствено в тяхна помощ, за да бъде нашият град по-чист.
Това е една обща кауза, всички искаме да дишаме чист въздух“, 
казва проф. Любомиров.
При кандидатстването Община Русе е можела да избира и между други цели, но се е ориентирала не към добре звучащото, а към постижимото. Подборът е направен след анализи на екип от общинските отдели „Екология“ и „Европейски проекти“. Така например е отпаднала една от опциите пред местната управа - да се стреми към изграждането на абсолютно независими енергийни сгради.
Всичко това може да изглежда повече книжно, отколкото реално, но за всеки от посочените примери вече има предприети мерки в десетки региони в Европейския съюз, и колелото се задвижва и у нас. 
Една от мерките за защита на природата буди особен интерес, защото 
ще промени много не само градската мобилност, а и начина на живот в Русе
Това е целта до 2030 година: да бъде ограничено движението на коли с двигатели с вътрешно горене в някои части на града. 
Нека разгледаме внимателно местните приоритети и целите на кампанията „Race to zero“.
Първият от тях предвижда обособяването на така наречените „15- или 30-минутни квартали“, в които живеещите да се придвижват с колело или пеш, без нужда на автомобил. Тук проф. Владимиров поставя акцента върху създаване на по-ангажирано гражданско общество. 
Най-щекотлив е вторият приоритет 
- обособяване на зелени улици, по които да се забрани движението на коли с бензинови и дизелови двигатели до 2025 година. 
Все още тези зони не са избрани, работи се по тях, но логиката е те да бъдат в централната част на града, посочва Любомир Владимиров. Такава програма вече има София, която предвижда широкият център на столицата поетапно да стане недостъпен за димящи ауспуси. 
„Въпрос на време е да се въведе тази зона и ще започнем с изграждане на система от ново видеонаблюдение, което засича какъв евросертификат имат колите. На първо място ще се ограничат автомобили с Евро 1, които са стари, обикновено на около 20 години. Живеещите в централната част трябва да са спокойни, те ще бъдат напълно компенсирани за това. Идеята е да се стимулира използването на електрически градски транспорт и електрически коли“, посочва проф. Владимиров.
Как ще се случи компенсацията
която посочва началникът на отдел „Екология“ и каква ще бъде тя? Ето каква е посоката: „Ще се изясни в бъдеще с колегите от Общината, но като пример мога да дам как при плащане на местни данъци и такси има определен период, в който при плащане се прави отстъпка. Аз лично го виждам в тази насока“, казва Владимиров.
Все още не е ясно на какви етапи ще се ограничава достъпът на коли с петролни двигатели до зелените улици и дали ще бъдат групирани според екостандартите, примерно Евро 1 и Евро 2 да бъдат спрени с едно решение, а тези с Евро 3 и Евро 4 с друго, или ограниченията ще се въвеждат стъпаловидно за всяка категория. Не е уточнено и дали рестрикциите ще важат за цялото денонощие или за определени пикови часове.
Другият момент е 
как гражданите ще приемат и ще се приспособят към тази промяна
„Мисля, че трябва да се проведе една информационна кампания преди изготвянето на съответната наредба, в която русенци да бъдат запознати с намеренията на Община Русе за въвеждането на такава зелена зона и с необходимостта от това, да се чуе и мнението на хората. Мисля, че ако се стимулира използването на електрически и хибридни автомобили, би било от полза за всеки от нас“, казва Любомир Владимиров. 
Подобна промяна е обвързана и със състоянието на градския транспорт. Общината работи за подмяната на старите и амортизирани превозни средства с електрически автобуси и тролейбуси. По решение на Общинския съвет „Общински транспорт“ стана единствен оператор в градския транспорт, но това означава и големи инвестиции за попълване на автопарка му с екологични превозни средства. Една от заложените цели в кампанията „Race to zero“ е до 2025 година по улиците на Русе да се движат автобуси с нулеви емисии. 
„Първо ще бъде приета програмата за градския транспорт и после ще се съобразим по тази програма преди въвеждането на мярката“, коментира проф. Владимиров. 
„Искам да обърна внимание и на третата мярка, в която сме си поставили амбициозната цел да разработим политики за намаляване на замърсяването на въздуха. Освен че Община Русе има и изпълнява програма за чистотата на атмосферния въздух, искам да напомня, че  бяха направени 
конкретни предложения към централната власт за въвеждането на по-строги норми за допустими емисии и органични вещества във въздуха
Също и за измерването на пробите с по-голяма честота, като сме съобразили нашите предложения с препоръките на ООН и Европейската комисия. Това ще се опитваме да направим на местно ниво. То ще е индиректен натиск и за законодателни промени в тази посока“,  обяснява третият приоритет по програмата проф. Владимиров. 
„Решенията са в ръцете на държавната власт, но ние като граждани и жители на Русе имаме пълното право да искаме да живеем по-добре и да дишаме чист въздух чрез различни мерки и решения, които да се вземат на местно ниво“, обобщава той.