Четирима кандидати ще се явят на 9 февруари на конкурса за директор на Държавна опера Русе, съобщиха от Министерството на културата. Както „Утро“ писа, досегашният директор Иван Кюркчиев залага на мащабна артистична програма. Оперният диригент Георги Симеонов прави втори опит за директорския пост. Кандидат е и басът Пламен Бейков, вече дипломиран режисьор на НБУ. Четвъртият претендент е Иван Илиев, диригент, работил в Плевенската филхармония, както и в Румъния.
Конкурсът за оперен шеф в Русе беше обявен още през октомври миналата година, защото мандатът на сегашният директор Иван Кюркчиев изтече. Първоначалната дата на състезанието беше през декември, но парламентарните избори осуетиха промени в много културни институти в страната.
Който и да стане директор на Русенската опера, едно от големите предизвикателства ще бъде ремонтът на сградата, пострадала от миналогодишния пожар. 
Все още не е обявена дата на конкурса за театрален директор в Русе, която се очаква всеки момент. Там в надпреварата се включват досегашният директор Орлин Дяков, режисьорът Боян Иванов и актрисата Дина Шошева.