Община Русе ще придобие три нови апартамента като обезщетение, ако търгът на незастроена общинска площ, подходяща за жилищно строителство, излъчи победител. Имотът се намира на ул. „Гео Милев“ в жк „Дружба 1“ и вчера общинските съветници одобриха стартиране на процедурата с 32 гласа „за“, 6 „против“ и 8 „въздържал се“. 
Преди това по точката от дневния ред се разгоря дискусия.
„Считам, че Общината не е защитила интереса си по посоченото обезщетение, тъй като се предвиждат 10%, а при такъв имот би трябвало да са от 20 до 30%. Трябва да се вдигне процентът, защото иначе на 10% се падат само 3 апартамента. Ще дам пример със сградата на бул. „Бозвели“, в която Общината получи 8 апартамента, а тя е с приблизително същия мащаб“, каза общинския съветник Илиян Илиев /ГЕРБ/. 
„Разликата е в данъчната оценка, за бул. „Бозвели“ тя е била около 700 000 лева, а тук е 365 000 лева. Предлагаме процедура, която не е била правена почти никъде и ако беше толкова апетитна, нямаше да бъде извъртяна два пъти и никой да не се яви“, отговори началникът на отдел „Общинска собственост и земеделие“ Кристиян Вълчев.
„Когато се уговарят такъв тип сделки, не се гледа цената, а се договаря площта, която ще се получи, там е интересът на Общината и би трябвало да се вземат 20% от строителството“, настоя Илиев, но неговото предложение не бе гласувано.
Съветниците подкрепиха предложението зa пpoвeждaнe нa пpиcъcтвeн пyбличeн тъpг c тaйнo нaддaвaнe зa учpeдявaнe възмeзднo пpaвo нa cтpoeж. Зaплaщaнeто нa цeнaтa нa yчpeдeнoтo пpaвo нa cтpoeж ще ce извъpши чpeз пpeдocтaвянe в пoлзa нa Oбщинa Pyce нa три жилищa cъc зacтpoeнa плoщ дo 70 кв.м. c oбщa жилищнa зacтpoeнa плoщ нe пo-мaлкo от 227,46 кв.м. На имота в „Дружба 1“ се предвижда изграждането на осеметажна жилищна сграда с обществено обслужващ партерен етаж, със застроена площ от 712,80 кв.м и с разгърната застроена площ от 2637 кв.м.