СДС-Русе се готви да подаде сигнал към Общинската избирателна комисия за общинския съветник Дилян Саманджиев, който от лятото на миналата година работи в Швейцария, но не е подавал оставка и продължава да получава пари като член на Общинския съвет.
„Искаме да докажем, че в този период той не е в България, включително и през януари. Ние ще сезираме ОИК и се надяваме те да направят справка с Гранична полиция, за да се докаже напускането му на страната. Отсъствието в чужбина е легитимна причина, но има закон, според който човек при престой зад граница повече от 30 дена трябва да си направи адресна регистрация, а с такава той трябва да изгуби правата си в Общинския съвет“, коментира лидерът на СДС-Русе Станимир Станчев.             

Дилян Саманджиев е уведомил председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, че ще отсъства в периода септември-декември миналата година. Благодарение на пандемичната обстановка и провеждането на редовните комисии и месечното заседание на Общинския съвет онлайн, Саманджиев се радва на благата и на двете страни. Той продължава да получава заплатата си като общински съветник и взема участие в комисии и заседания от ноември месец насам, така че на практика мандатът му не може да бъде прекъснат заради отсъствие. Избраният с бюлетината на „Възраждане“, но скоро преминал в групата на левицата съветник, бе активен от Швейцария и на вчерашното заседание на Общинския съвет. 
Общинските съветници от СДС обаче заявиха, че въпросът е морален. Още на декемврийската сесия те се подразниха от факта, че Саманджиев гласува с ръка, вместо от таблета си както останалите съветници, по думите на Станимир Станчев - с включена камера от волана на бус, докато участва и в заседание на Общинския съвет.
Ситуацията напомня за лоша практика при дистанционното обучение - ученикът онлайн е в час, но покрай урока се занимава с нещо съвсем различно.
Казусът на пръв поглед е само морален, но всъщност е и законодателен.
„Не съм сигнализирал никого, защото законът така е написан, че на практика няма проблем. Ние нямаме изискване къде точно да се намират общинските съветници, когато правим онлайн заседания. Разбирам реакциите на хората, моралът е вътрешно усещане. Онлайн заседанията се случват за първи път и ако с тях биват развити някакви порочни практики, народните представители трябва да мислят как да бъдат направени промени в закона, как да се прекратят тези практики“, коментира председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.
„Това е личен проблем, той ме увери, че ще се завърне до няколко месеца, а сега участва онлайн. Това не противоречи на правилника и човекът участва, когато може, и си изпълнява ангажиментите към избирателите“, каза за „Утро“ председателят на групата общински съветници от МК „БСП за България“ Иван Иванов. 
„Призовахме Дилян Саманджиев да напусне Общинския съвет, още когато го изключихме от „Възраждане“ и когато разбрахме, че не е присъствал на заседания и е заминал за чужбина. Той постъпи нечестно спрямо нашите избиратели, но тук говорим за всички русенци, които той лъже. За мен това е безкрайно нечестно и неморално“, коментира и лидерът на „Възраждане“ Костадинов Костадинов за „Утро“.