"Топлофикация Русе" продължава информационната кампания за подмяна на измервателните уреди с нови с възможност за дистанционен отчет. Благодарение на активността на дружеството през 2021 г. голяма част от клиентите навреме смениха топломерите и водомерите с устройства, позволяващи показанията за консумираната енергия да се снемат от разстояние. От дружеството напомнят, че това е задължително изискване, прието в Закона за енергетиката от 12 март 2021 г. „Промяната е с цел да се транспонират в българското законодателство няколко европейски директиви. На практика от тази дата, ако се наложи да подмените индивидуалните устройства, защото са стари или поради ремонт например, то следва да направите това с уреди, които са с възможност за снемане на показанията от разстояние.“, завяват от топлофикацията. „Заложената дата от 1 януари 2027 година, е крайният срок, в който всички уреди трябва да са с дистанционен отчет“, обясниха още от дружеството.

Основното предимство на дистанционния отчет е, че се избягва рискът от непредвидими изравнителни сметки в края на сезона, тъй като при този вид отчет клиентите заплащат всеки месец своето реално потребление. "При дистанционните уреди, отчетът се извършва от разстояние и не е необходим достъп до самите устройства. Не е необходимо отчетникът да влиза във всеки дом, отчетът на всички уреди на цяла сграда може да се извърши за по-малко от 15 минути. Данните се пренасят автоматично от устройството за отчет към софтуера.“, обясняват от „Топлофикация Русе". От предприятието посочиха, че вероятността за човешка грешка при снемане на показанията е почти нулева, защото прехвърлянето на данни от индивидуалния уред в системата на топлинния счетоводител е автоматично.

„Решението за избор или промяна на начина на отчитане се взима на Общо събрание, при съгласие на 2/3 от собствениците.“, уточняват от дружеството. 

От „Топлофикация Русе“ напомнят, че максималното ограничаване на достъпа до абонатните станции в сградата, ще предотврати възможни манипулации и кражби на топлинна енергия. „По този начин клиентите ще си гарантират качествено и надеждно топлоподаване до всички имоти и коректно отчитане на консумираната топлинна енергия“, добавят от дружеството.

"Клиeнтитe мoгaт дa зaдaвaт cвoитe въпpocи нa инфopмaциoннитe тeлeфoни, пo имeйл, ĸaĸтo и нa мяcтo в ĸлиeнтcĸия цeнтъp нa yл. „Бopимeчĸa“ 43. Имaмe гoтoвнocт пpи нeoбxoдимocт дa ce вĸлючим и в oбщи cъбpaния нa eтaжнaтa coбcтвeнocт. Зa нac e вaжнo ĸлиeнтитe ни дa пoлyчaват пpoфecиoнaлнo oтнoшeниe и oтгoвopи нa вcичĸи възниĸнaли въпpocи.“, дoпълниха от "Топлофикация Русе".