И тази година русенските таксита ще плащат само 300 лева от дължимите 500 за патентен данък. Очаква се разликата до пълния размер ще бъде поета от държавния бюджет чрез целева субсидия за компенсиране на бюджета на Община Русе. За целта ще бъде изготвено искане до министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев за получаване на компенсация от държавния бюджет за намалението на приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници. Това става ясно от проект за решение, внесено от зам.-кмета Златомира Стефанова, което ще се гласува на днешното заседание на Общинския съвет. 
През миналата година държавата пое разликата над законовия минимум от 300 лева като мярка за подпомагане на бранша, който е сред ударените от Ковид кризата и ограничителните мерки. Преди пандемията в Русе се движеха над 1000 таксита, а след рязкото намаляване на заявките през миналата година броят им падна до 650. 
Справка в Регистъра на разрешенията за извършване на таксиметров превоз на пътници на Община Русе, показва, че в бранша явно са очаквали предстоящото решение на Общинския съвет и затова не са бързали да заплащат патентния си данък за тази година. Срокът е до 31 януари и към 14 януари колите с валидни разрешения за тази година са едва 16. На тези, заплатили пълния размер на данъка за 2022 г. разликата от 200 лева може да бъде възстановена, след като подадат молба с посочена в нея банкова сметка. Ако обаче по някаква причина компенсацията от държавата не бъде получена, таксиметровите фирми трябва да платят по още 200 лева на автомобил до края на годината.
Патентният данък за таксиметрови превози в Русе е 500 лева от 2017 г. и тази стойност бе запазена без промяна при последните завишения на таксите. Преди година браншът вдигна началната такса за превоз и тя вече е 2 лева. А през есента си издейства и по-високи минимални и максимални тарифи от тази година, като минималната дневна тарифа бе закована на 0,89 лв./км, а нощната - на 0,09 лв./км. Максималните станаха съответно 1,29 лв./км и 1,49 лв./км.