Ново нападение над медик е извършено в Русе миналата седмица. Този път на агресия е бил подложен уважаван зъболекар.
В четвъртък около 10 часа в чакалнята на кабинета на 33-годишния стоматолог на ул.“Муткурова“ влязъл мъж на същата възраст във видимо неадекватно състояние и започнал да крещи на чакащите за преглед. Зъболекарят го познавал, знаел, че е психично болен, видял го да влиза в чакалнята и му направил забележка. В отговор мъжът му нанесъл няколко удара в тила и направил опит да го души, уточниха от полицията. Свидетелите на яростното безпричинно нападение веднага се намесили и спасили стоматолога.
В това време побойникът избягал, но след подаден сигнал в Първо РУ веднага бил издирен и откаран в Областния диспансер за психично здраве, където е приет за лечение.
„Това е наш пациент от години, страда от шизофрения, но е спрял предписаните му лекарства, състоянието му се е влошило и това е отключило агресията му“, каза за „Утро“ управителят на лечебното заведение д-р Теменужка Матева.
В момента с нападателя се провеждат лечебни процедури.
Това е третото нападение върху медик през миналата седмица. На 16 януари, неделя, 46-годишен мъж подложи на вербална и физическа атака екипа в Ковид отделението в болница „Медика Русе“. На следващия ден, понеделник, небезизвестният Венцислав Ангелов-Чикагото нападна общопрактикуващ лекар в Ново село д-р Ивайло Иванов и започна да го души в кабинета му след като първо го подложи на разпит на висок глас за извършена ваксинация. По тези два случая има образувани досъдебни производства. За нападението в болница „Медика“ извършителят рискува до 2 година затвор или пробация за хулиганство, а Венци Чикагото е оставен за постоянно в ареста по решение на Районния съд. По случая със зъболекаря няма да има съдебно наказание, тъй като той е психично болен и не може да носи наказателна отговорност.
Въпреки това Българският зъболекарски съюз разпространи позиция, в която се казва, че заедно с другите сродни съсловни организации ще сезира законодателната и изпълнителната власти за промяна на законодателството, за да се профилактират и спрат подобни агресии срещу „белите престилки“.