Най-голямата световна платформа за съвременен дизайн на образи и изкуство Пиктоплазма ще бъде представена в Русе на 5 февруари.
„Много исках да отида на фестивала в Берлин, но пътуването ми се осуети, затова пробвах да доведа фестивала в България, и се получи. Като разбраха, че искам да привлека повече млади хора към изкуството на дигиталния дизайн на образи, организаторите откликнаха на молбата ми“, каза за „Утро“ инициаторката Лусина Терзиян. Тя е млада дизайнерка, русенка, която живее във Варна. Затова и представянето на фестивала ще бъде във Варна на 29 януари, а след това и в родния й град. Партнира й сдружение „СтендАрт“. 
Pictoplasma е проект, който насърчава интердисциплинарна дискусия, разработване и популяризиране на нов визуален речник - от илюстрация до анимация, от игри до интерактивен дизайн, от градско до графично изкуство. Създаден през 1999-а, Pictoplasma се провежда годишно като фестивал и конференция в Берлин, изследва антропоморфния дизайн, има академия за продължаващо образование.
Платформата насърчава създатели на дигитални образи от целия свят, като представя над десет хиляди герои, събрани и изградени през последните години в новата социална мрежа Pictofolio. Днес стотици международни творци споделят своята работа в тази онлайн общност.
По време на събитието в Русе на 5 февруари участниците ще гледат подбрани 10 лекции от издание 2021 на фестивала и селекция на най-доброто от филмовата програма. Езикът на лекциите и филмите е английски, записването става с предварителна регистрация на мейл [email protected]. Събитието се осъществява с подкрепата на „Еконт“ и ще се проведе в сградата на бившата банка „Хеброс“ на ул. „Олимпи Панов“, която обитателите са нарекли Дворец на децата.