Малко след средата на юни край Русе ще бъде горещо. Много горещо! Но не само заради обичайният летен пек, а и заради подготвяния от сдружение „Рок Уейвс“ голям рок/хеви метъл фестивал със същото име - „Rock Waves“ /“Скални вълни“/. Неговото първо издание ще се проведе на 17, 18 и 19 юни в красивата и романтична местност Стълпище до село Мечка.
Идеята и амбицията на организаторите е фестът на дунавския бряг да се превърне в емблематично за Русе ежегодно събитие подобно „Hills of Rock“ в Пловдив и големите фестивали в София. 
„Такива неща в Русе не се случват и затова решихме да го направим. Лично според мен никой не се е хванал да организира такова мащабно събитие, отчасти защото е трудно осигуряването на спонсорство. Нашата идея е това да стане ежегодно събитие и за Русе да се разчуе малко не само заради „Мартенски музикални дни“, казва организаторът Атанас Йорданов. 
Замисълът за тридневния фестивал възниква още преди две години, но пандемията забавя реализирането му. Организацията обаче започва още миналото лято и върви с пълна сила, като от „Рок Уейвс“ са категорични, че събитието ще се състои. Водещите лица зад него са Атанас Йорданов и Радослава Шахънова. Професиите и на двамата не са свързани с музиката, но пък сърцата им са.
„Прекалено много явно обичаме музиката, не мисля, че има русенска група, която да не познаваме, и концерт, на който да не сме били. И то не само в Русе“, казва Атанас Йорданов.
Какво прави този фестивал толкова мащабен?
„Разговаряме с различни групи - и по-тежки, и по-леки. Искахме да поканим различни лица, не такива, на които вече сме се нагледали. Например „Venom Inc“ са хедлайнер на първата вечер - световноизвестна група, която преди не е идвала в България. Надяваме се да привлечем и чуждестранна публика“, казва Атанас Йорданов. 
В трите дни на фестивала освен британците от „Venom Inc“ ще участват „Bucovina“ и „Magica“ от Румъния, „Harmasar“ от Молдова, турските „Moribund Oblivion“ и „Thrashfire“ и „AlogiA“ от Сърбия. Участие има и русенската група „Insane“, която през миналата година покори националните чартове. Очаква се на сцената да излезе още една емблематична русенска група - „Claymore“. Водят се преговори и с няколко групи от Германия и Швейцария.
Избраното за празника на рока място е добре познато не само на хората от Русе и региона. Вилно-почивната зона е известна със скалния си  природен феномен и с вълшебната си гледка към Дунав, а над нея е популярната винарна със собствен хотелски комплекс „Седем поколения“. По време на феста  ще има кетъринг зона, тоалетни и мивки. Замислен е и палатков лагер, който ще разполага с отделни тоалетни, душове, мивки, осветление и кетъринг. За семействата с деца пък ще има аниматор, за да може и малките да се забавляват, докато големите се радват на музиката. 
„Мястото е много хубаво, идеята е хората да отидат там и да им е приятно. Стълпище е на 5 минути пеша от тополова горичка, красиво и спокойно е, а уединението му дава възможност да се вдига шум до по-късно“, разказват организаторите. 
Феновете ще могат да се забавляват освен с музика и с различни състезания за знаещи от типа на тв форматите „Стани богат“ и „Последният печели“, с търсене на съкровища и други игри. Планирани са и други интересни възможности, но организаторите преценяват, че все още е рано да се говори за тях. Обещанието им обаче е в края на програмата да има една голяма изненада. 
Билетите за фестивала са достъпни от 16 януари. Първите 100 са с промоционална цена - 50 лева за трите дни, и могат да бъдат закупени през страницата на събитието - https://rockwavesbg.com/. Има допълнителна такса за ползващите палатковия лагер по 5 лева на ден. Максималната цена на билетите след края на промоцията ще бъде 70 лева /75 с палатка/. Предвиждат се по-късно да бъдат пуснати и отделни билети за един или два дена от цялото събитие.
Организаторите вече имат един голям и сигурен спонсор - русенската фирма „Екогалваник“, част от „Екогалваник Груп Швеция“, но продължават да разговарят с бизнеса за нужната им допълнителна помощ.
Има ли риск „Rock Waves“ да не се проведе заради несигурната пандемична обстановка?
Атанас Йорданов и Радослава Шахънова са категорични, че няма място за такива опасения. Техните очаквания са вирусната обстановка да се нормализира около май месец и да няма нужда от нови стриктни мерки, които да попречат на събитието, както и на туристическия сезон.