В събота отборът на „Дунав“ ще изиграе от 13 часа на Градския стадион първа предсезонна контрола с тима от Втора лига „Добруджа“. В навечерието на мача „Утро“ разговаря с треньора на дунавци Ивайло Кирилов.

- Иво, какво е положението с основните футболисти?
- Братята Станислав и Георги Вълчеви бяха карантинирани, но и без подготовка може би ще вземат участие в срещата. И Йордан Димитров е в карантина, той няма да играе, защото още трябва да стои вкъщи. Новото попълнение Светослав Славчев също е под карантина.
- Какво е състоянието на завърналия се след тежка контузия централен нападател Александър Кирилов?
- Момчето тренира много сериозно. Нормално е след тази тежка травма да е леко притеснен. Ще запише поне едно полувреме на върха на атаката не само заради отсъствието на Димитров. С каквото разполагаме към момента, с това ще излезем.
- Възникнаха много дебати покрай освободените Мерт Тасим, Симеон Дочев и Симеон Иванов. Какъв е твоят коментар?
- Такива процеси са част от футбола. Вървят и в най-големите отбори. Така решихме, така постъпихме. Решението ни не е знак за разправа с когото и да било. Няма щаб, който би се отказал от стойностни футболисти. Не казвам, че тримата нямат качества. Да припомня само, че сегашният ни капитан Диян Димов бе низвергнат някога и бе принуден да играе за „Бенковски“ /Бяла/. И какво направи той? Доказа с мачовете си, че заслужава да е футболист на по-високо ниво. Сезоните му в елитния футбол са потвърждение на волята му да покаже какво може. Така трябва да направят Тасим, Дочев и Иванов. Ние не сме затворили страницата и вратата за тяхното завръщане в „Дунав“.
- Много се спекулира и покрай намерението ви да потърсите двама-трима опитни футболисти, когато отборът се завърне във Втора лига. Какво е мнението ти по този въпрос?
- Първо, не съм сигурен дали можем да си позволим като финанси привличането на такива играчи. Според мене имаме нужда от подобен тип футболисти. Един Диян Димов като рутина няма да ни стигне. Това не означава, че ще пренебрегнем русенските момчета. Напротив! Знам каква ще бъде и реакцията не феновете, ако сезонът тръгне зле. Знам го от опит. Когато бях футболист, мачът още не е почнал, а се чуваха подвиквания: „Хайде бе, ще играете ли днес?“... Искам да уверя феновете, които много уважавам и без които няма смисъл да работим, че искаме повече от всичко да направим един стабилен и можещ „Дунав“.
- Какво очакваш от мача с „Добруджа“?
- За мене лично резултатът от този мач не е важен. Все пак става дума за контрола. Вероятно краката на някои момчета ще натежат, защото ги натоварихме доста сериозно с физическа подготовка. По-важно ще е да видим един мотивиран отбор, който ще премери ръст с отбор от Втора лига, към която се е запътил „Дунав“ след есенния сезон. 

Без билети, но с маски
на мача на Градския

Как ще могат феновете на „Дунав“ да изгледат контролния мач в събота на Градския стадион между футболните отбори на „Дунав“ и „Добруджа“? С този въпрос се обърнахме към клубния говорител Деян Йорданов.
„Входът ще е свободен. Изискването е да се спазват мерките за сигурност срещу разпространението не коронавирус. Всеки знае какво означава това - маска и безопасна дистанция“, каза Йорданов за „Утро“.
Той няма да присъства на стадиона, тъй като ще бъде в София, където ще преговоря с потенциални партньори за спонсорски договори с ФК „Дунав“.