Три поколения преживяват драматични и комедийни ситуации в най-новата постановка на театъра „Образцов дом №6“, чиято премиера е в събота от 19 часа в голямата зала на Доходното здание.
„Много съм доволен, че след осем месеца предизвикателен репетиционен процес стигаме до премиера. Забавлявахме се през цялото време, дано това настроение стигне до публиката, въпреки че освен комедия, в него има и много драматични обрати“, каза вчера на пресконференция авторът и режисьор на спектакъла Орлин Дяков.
Първото заглавие на текста било „Годеж“, защото историята тръгва от момента, когато едно момче идва да поиска ръката на любимата си от нейния баща. Този акт катализира различни чувства, действия, откровения и драматизъм за представителите на три поколения в един дом. „Образцов дом“ дошъл заради иронията с табелките от времето на социализма, но действието се развива в съвременността.
„Проблемите са общочовешки, няма значение дали са в България, или друга страна: могат да се случат във всяка къща, по всяко време, навсякъде“, добави Орлин Дяков.
„Театърът има нужда от живата си публика. Не можем да правим изкуство, ако няма за кого. Твърде дълго продължава тази обстановка на несигурност, но се надяваме публиката да се завърне в салоните без страх и с усмивка“, каза Филип Аврамов, който участва за втори път в русенска театрална постановка. 
„Обожавам да се кача на колата и да тръгна към някой театър извън София. В момента е много трудно и на актьорите, и на директорите на провинциалните театри. Навсякъде има прекрасни актьори“, направи комплимент на Русе и Мая Бежанска, за която ролята в „Образцов дом №6“ е първи ангажимент на русенска сцена.
„Пандемията удари театрите, удари и хората, които сега завършваме и трябва да влезем в трупите и да поемем щафетата. Затова съм благодарна за възможността да играя на русенска сцена“, каза Катерина Борисова, за която постановката е професионален дебют изобщо. Тя е завършила класа на Малин Кръстев в НАТФИЗ.
„Призовавам хората да се ваксинират, не знам колко  това ще промени ситуацията, но всички са добре дошли в залата на театъра със зелен сертификат“, заяви Орлин Дяков. Като директор на русенския театър той подчерта, че 99% от актьорския състав е ваксиниран и изрази надежда, че изкуството ще помогне в процеса.
„Както винаги, когато пиша театрален текст, си представям актьорите, които биха го оживили на сцена. Така стана и сега. Главният ми герой е запален рибар - също като Филип Аврамов“, обясни Орлин Дяков. Е, главният герой не е много успешен в уловите си, но много обича рибарските си принадлежности. А Филип Аврамов - не в спектакъла, а в живота - след 12-часов улов хванал ей-такъв бял амур! 
Публиката ще види в спектакъла и Ивайло Драганов, Йовко Кънев и Таня Цветкова. Сценографията и костюмите са на Виолета Радкова, музиката - на Пламен Мирчев - Мирона.
А дали младите се женят накрая? Заповядайте на представлението, за да разберете. Втората премиера е на 1 февруари, отново на Голяма сцена в Доходното здание.