„Община Русе ще получи компенсации за тока от правителството и за момента не планираме намаляване на уличното осветление“, каза вчера кметът Пенчо Милков на свиканата от него среща с кметовете на малки населени места. 
На ноемврийската сесия на Общинския съвет Милков оповести, че за декември 2020 година Общината е заплатила за ток 151 000 лева, за ноември 2021 г. - 307 000 лева, които с авансовата вноска всъщност стават 430 000 лева. Тогава той предупреди, че са възможни непопулярни мерки, като намаляване на уличното осветление. Така че изявлението му, че засега това няма да се случи, прозвуча успокоително за кметовете.
Във връзка с растящите цени на тока една от мерките, които веднага ще бъдат приложени, е проверка и подмяна на часовниците, които регулират осветлението в населените места. На места те не са подменяни от години, което води до десинхронизация в работата на лампите и е причина те да светят и през деня.
Милков съобщи, че ще бъдат изпратени служители на ОП „Комунални дейности“, които ще подменят часовниците с нови, но и ще направят проверки по трафопостовете за неправомерно включване на домакинства, тъй като в някои от селата потреблението продължава да расте, въпреки че  осветителните тела са подменени с енергоспестяващи.  
За решаване на енергийния проблем в дългосрочен план предложението е за изграждане на фотоволтаици върху сгради или празни общински терени в Мартен и селата. Присъстващите подкрепиха идеята и споделиха, че ще се включат в организираната от Общината среща с фирми, предлагащи тази услуга, за да се запознаят с изискванията им за построяването на алтернативните генератори.
Кметът информира колегите си, че Националното сдружение на общините в Република България работи за промяна в Програмата за компенсиране на небитовите потребители. Сдружението настоява общините да получават по-голяма помощ, защото те са публични потребители, а в момента се считат за небитови, каквито са търговските дружества.