Малко над 5 млн. лева приходи прогнозира Община Русе през 2022 година от общинска собственост. Най-голям принос в размер на 2 463 000 лв. се очаква от отдел „Общинска собственост и земеделие“, следван от отдел „Търговия, наемни отношения и защита на потребителите“, откъдето се очакват 2 202 250 лв. От прогнозата са изключени приходите и разходите от управлението на имоти общинска собственост, предоставени на общински  предприятия.
В „Общинска собственост и земеделие“ основните приходи се предвиждат от продажбата на земеделска земя - почти 600 000 лева. Впечатление правят очакваните 1 млн. лева от продажбата на общински жилища. За годината за продажба са предвидени 48 жилища, което означава, че средната цена на едно жилище е около 21 000 лева, което звучи абсурдно. 
„Да не би Общината да не очаква да продаде всички жилища, тъй като тези почти 50 жилища бяха пресметнати на около 2,5 млн.?“, попита общинският съветник Деан Недков /СДС/ на комисията по Териториално устройство и строителство, която се проведе онлайн вчера.
Това би било нелогично, защото малко след обявяване на бройката за продажба постъпиха 388 заявления за закупуване на общинско жилище. Администрацията отрече подобно намерение и уточни, че  по-скоро е предвиден реалистичен приход, според който не се предвижда продажба на всички жилища, така че това да не се отрази негативно на разходите, за които ще бъдат използвани средствата. Както „Утро“ писа, те ще се разпределят за закупуване на нови жилища и за ремонт на общинския жилищен фонд в лошо състояние.  
От „Търговия, наемни отношения и защита на потребителя“ само 1 100 000 лева се предвижда да бъдат събрани от отдаването под наем на сгради, 200 000 лева - от рекламно-информационни елементи и 240 000 лева от отдаване под наем на терени. От такси се предвижда в хазната да влязат 640 000 лева, от внесени суми по договори за подпомагане на културните и спортни мероприятия - 22 250 лева. Очакват се още 260 000 лева приход от населените места, 407 562 лева от отдаване под наем на земеделска земя и 369 280 лева от стопанска дейност. 
На комисията бе разискван и планът за приватизация на общинска собственост, който включва само непродадените от предишната година сгради, включително и бившия хлебозавод, който от години не може да бъде продаден. „След толкова години е ясно, че концепцията не сработва, защото администрацията отказва да промени стратегията си относно този тип имоти“, коментира председателят на комисията Иван Иванов факта, че Хлебозаводът се продава анблок с всички сгради в него, вместо да се раздели на отделни имоти, които много по-лесно биха си намерили нови собственици.
„Текат процедури, имаше два-три варианта за разделяне на имота, но това предстои тепърва да се случи, като се утвърдят бюджетите и се сключи съответният договор за проектиране“, отговори началникът на отдел „Общинска собственост и земеделие“ Кристиян Вълчев.