Мотивът за тежкото криминално престъпление, при което Еранухи Пехливанян - съпруга на русенския бизнесмен и председател на групата от общински съветници от ГЕРБ в Русе Бедрос Пехливанян, е отвлечена, ограбена и убита, е изцяло користен. Работили сме по всички версии, но не сме установили политически елемент. Това заяви на брифинг вчера окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.
Поводът, по който ви събрахме, е да обясним за едно изключително тежко криминално престъпление по отвличането и убийството на Еранухи Ованес Пехливанян, собственичка на верига аптеки „Астра“. Случаят е характерен с това, че става въпрос за висока степен на организираност в действията на двама извършители на престъплението. Поради това по разпореждане лично на главния прокурор Иван Гешев, освен от Окръжна прокуратура, този случай ще бъде и под наблюдението на Върховна касационна прокуратура, каза във встъплението си Георги Георгиев.
На 14 февруари в Областната дирекция на МВР в Русе постъпва сигнал, че 57-годишната Еранухи /Ери/ Пехливанян е в неизвестност от няколко дни и близките й нямат връзка с нея. По случая е образувано досъдебно производство и издирването е възложено на разследващи полицаи. Благодарение на бързите и адекватни действия на криминалистите в двата почивни дни 
двамата извършители са уличени и в понеделник в 6 часа едновременно са задържани по домовете им в Русе
Срещу тях са повдигнати обвинения за отвличане, грабеж на пари в големи размери и за умишлено убийство за прикриване на предните две престъпления.
От работата с 49-годишния Гарабед В. от арменската общност в Русе и 55-годишния Мишо М., става ясно, че Ери е похитена на 11 февруари, вторник. Двамата са я следили в продължение на повече от месец, установили са навиците й в ежедневието, знаели са, че разполага с финансови възможности и има навик да носи в себе си големи суми пари.
Така се случва и в трагичния вторник. Привечер съпругата на Бедрос Пехливанян излиза от аптека „Астра“ срещу паметника на Альоша с 20 000 лева в нея и се насочва към автомобила си на паркинга пред на сградата на НАП. Там е пресрещната от бъдещите си палачи. Единият - Мишо - е облечен в полицейска униформа и носи специфичната за спецсилите маска с прорези за очите, представя се за служител на МВР и иска личната карта на Ери за проверка. Спокойна, че говори със служител на реда, и знаеща, че няма от какво да се притеснява,
жената дори за миг не допуска какво предстои
Кошмарът за нея започва, когато „полицаят“ й слага белезници и я натиква грубо на шофьорското място в колата й, сяда до нея и започва да я направлява накъде да кара. Джипът е с автоматична скоростна кутия и Ери може да шофира дори с оковани ръце. Потегля по заповед към бул.“Придунавски“ покрай болница „Канев“. Съучастникът ги следва с друга кола. Следва ново нареждане и първият автомобил завива и спира в една от пресечките вляво на „Придунавски“, след което жената по най-бързия начин е прехвърлена в другата кола. 
Там 
Ери е била заставена да проведе два телефонни разговора със съпруга си
и да настоява да не я търси в близките няколко дни, тъй като е много уморена и ще си почива. Още там сумата от 20 000 лева й е отнета, но със заплахи бандитите разбират, че в семейната къща в района на стария родилен дом има още пари. 
Ери е отведена до жилището, откъдето извергите вземат още 45 000 лева в българска и европейска валута.
В това време съпругът й Бедрос Пехливанян е извън града и това е добре известно на двамата похитители, които се познават със семейството. 
След взимането на парите бандитите решават да убият жертвата си, тъй като категорично ги е разпознала - видяла е лицата им отблизо в осветената къща, чула е гласовете им и е видяла колата, в която е била прехвърлена. Откарват я извън града по поречието на Русенски Лом, удушават я и я скриват в храстите в района. На следващия ден - сряда, двамата хладнокръвни убийци, действащи като лишени от всичко човешко психопати, разчленяват трупа и изхвърлят частите в реката близо до Иваново.
По техни показания във вторник вечерта части от трупа на 57-годишната им жертва са открити на брега до Русенски Лом. 
„Снощи организирахме претърсване в района и с помощта на водолази бе обходено мястото, където те ни посочиха, че са изхвърлили частите на трупа. Намерихме част от тях. Претърсването на района от водолази продължава и днес“, обясни Георгиев.
До това се стига, след като единият от обвиняемите е разпитан във вторник пред съдия в Окръжния съд и е съобщил къде е била умъртвена Ери и къде са изхвърлени частите от тялото й. 
Кои са убийците
Двамата убийци имат регистрации в полицията за различни неща, обясни Георгиев. 
Гарабед, който на младини е тренирал джудо, е извършил бракониерски лов, макар че е имал разрешително за ловец. Имал е и регистрация за извършване на незаконно иманярство. 
През далечната 1993 година Мишо М. пък е бил съден за подкуп като служител на митницата и уволнен. Тогава извършил документна измама, с която помогнал на негов познат да спечели много пари от контрабанда.
В момента на извършване на престъплението и двамата са били безработни. Всъщност Гарабед нямал нито един работен ден в живота си. Двамата са от Русе, близки са от 4-5 години, през които се доверявали и си помагали един на друг.
В работата по разкриване на тежкото криминално престъпление се включиха много служители от ОД на МВР, от ГД „Национална полиция“, от Института по психология и криминалистика и водолазният екип, който откри частите от трупа и за три дни стигнахме до извършителите, каза директорът на ОДМВР старши комисар Мирослав Дамянов.
При ареста им те са били крайно изненадани, че толкова бързо са разкрити.
От деня на отвличането и грабежа на парите до понеделник Гарабед успява да погаси бързи кредити в размер на 16 000 лева към няколко фирми, а в деня на задържането им двамата са се готвели да пътуват до друг град, за да купят кола на бившия митничар Мишо. Част от останалите пари са намерени, укрити в домовете на двамата, намерена е и полицейската униформа, ползвана при отвличането на жертвата.