27-годишен мъж е спасен от 10-годишна рана на крака благодарение на най-новия апарат, с който разполага „Съдова хирургия“ в университетска болница „Канев“. Апаратът IVUS (intravascular ultrasound) на марката Philips позволява с помощта на ултразвук да се направи 360-градусова визуализация на вътрешността на съдовете.
„27-годишният мъж постъпи при нас с оток и рана на левия крак, която многократно се отваря и затваря периодично през няколко месеца. Ние се усъмнихме, че има сериозна причина във венозната му система, която предизвиква отока и раната. Имахме съмнения за притискане на голямата вена в левия крак от артерията, която минава върху нея и я притиска, а това води до увеличено налягане в съда и отваряне на такъв тип рани.  Благодарение на апарата за вътресъдов ултразвук успяхме да определим мястото на стеснението, причината за него и да планираме процедурата, която да подобри състоянието на пациента“, разказа вчера д-р Стоян Генадиев.
На младия мъж е поставена диагнозата Синдром на Мей Търнър, която с конвенционална ангиография не може да бъде потвърдена. Заболяването е инвалидизиращо и представлява между 2 и 5 процента от венозните разстройства на долните крайници и е трудно за диагностициране. Именно в това отношение апаратът ще бъде от голяма полза за съдовите хирурзи или, както го нарече д-р Генадиев, „силно оръжие в арсенала на микрохирурга“. Освен изключително прецизна диагностика на засегнатите съдове, без да е нужно използването на контрастно вещество, технологията подобрява качеството на безкръвните процедури, които заемат около 60% от дейност на съдовата хирургия. „С тази апаратура можем да погледнем вътре в съда. Използва се катетър, на върха на който е прикрепено миниатюрно ултразвуково устройство, което е подвижно и се върти, и подава информация къде е стеснението. Манипулацията се извършва с местна упойка“, обясни д-р Генадиев.
Апаратът за вътресъдов ултразвук е скъп и болница „Канев“ е една от малкото в България, които го притежават.