„Удължаването на междусрочната ваканция само създава напрежение и объркване, с нищо не помага на преподавателите, а учениците и без друго едва влизат в час“. Това коментира за „Утро“ директорката на Английската гимназия в Русе Маргарита Янакиева по повод  предложенията за промени на национално ниво.
„По-дългата ваканция означава, че трябва да оформим срочните оценки по-рано, което ще бъде много трудно. В Английската гимназия в момента програмата е организирана на блокове - учениците имат даден предмет само веднъж седмично. Така сме направили програмата, за да ограничим контактите и да намалим вероятността от разнасяне на зараза. При съкращаване на първия срок това означава, че по някои предмети съвсем ще се загубят часове“.
Дванайсетокласниците пък учат от началото на октомври онлайн, защото отказвали да се тестват, за да не влизат в час. „Трудно е изобщо да ги мотивираме да се върнат физически в клас, с нищо не са се преуморили, като са онлайн“, допълни Маргарита Янакиева. В момента в гимназията две паралелки са в карантина, очаква се и трета да мине онлайн.
„Удължаване на междусрочната ваканция много ще ни облекчи, защото ще помогне и на учителите да си починат от натоварването“, защити обратната теза обаче директорката на частното училище „Леонардо да Винчи“ Светлана Харизанова. В момента там в карантина са само двама от 30-те преподаватели, но според нея по-дългата ваканция би помогнала превантивно за ограничаване на заболяванията.
Междувременно стана ясно, че министърът на образованието акад. Николай Денков ще предложи пет неучебни дни между двата срока: от 31 януари до 4 февруари. Така учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Целта е да се ограничи разпространението на ковид при очаквания пик през февруари. Предложението ще бъде обсъдено на отраслов съвет в МОН в петък.