Чували ли сте за уругвайския ФК „Дунав“?
Преди десетина години „Утро“ помести материал за футболен клуб „Данубио“ от уругвайската столица Монтевидео. Тогава информацията ни беше доста оскъдна. Вчера обаче известният журналист Станил Йотов написа в социалните мрежи пост по тази тема с любопитни новинки. С негово съгласие предлагаме текста му.
Разговорът ни със Станил Йотов завърши с негово предложение: „Няма да е лошо, ако управата на „Дунав“ /Русе/ изпрати на 1 март поздравителен адрес до своите адаши. Ще е доста мил жест!“
Ние го уверихме, че това е най-малкото, което със сигурност ще бъде направено.

Вероятно доста от вас знаят, че в уругвайската столица Монтевидео съществува футболен клуб „Данубио“, което всъщност означава „Дунав“. Той е създаден на 1 март 1932 г. от българите Иван и Михаил Лазарови с други ученици от гимназията в уругвайската столица. Първоначалната им идея е била да го кръстят „Марица“, но накрая се спират на „Дунав“. Стадионът на този отбор в Монтевидео се казва „Мария Минчева Лазарова“, на името на тяхната майка и фактически кръстница на клуба. „Данубио“ е четири пъти шампион на Уругвай, а екипът му е бил носен от големи звезди като Едисон Кавани, Алваро Рекоба и др.
В момента „Данубио“ не изживява най-добрите си дни, но се бори със зъби и нокти да се завърне в елита, тъй като сега е във втора дивизия. Преди дни имаха важен мач срещу „Дефенсор“ и спечелиха гостуването си с 2:0. За този мач представиха и екипа си, в който е вграден българският трибагреник. И преди са играли с него, но сега го показаха гордо, че пак ще го носят. Мотото им беше „Да се върнем към корените си!“. 
Много интересно, че нито футболните власти у нас, нито дори и дипломацията ни досега /поне аз не съм чул/ са проявили никакво отношение към този футболен клуб, който манифестира обич и положително отношение към България и българските си създатели. Мисля, че няма да е лошо, ако се върнат в елита, поне една поздравителна телеграма да им бъде изпратена, или още на 1 март, когато ще имат 90-годишнина. А защо не и комплект екипировка, армаган от България? Гледам, че посланикът ни в Аржентина Стоян Михайлов само преди няма и два месеца е ходил в Монтевидео да си връчи писмата, провеждал е срещи, в това число и с 92-годишен български емигрант, който живеел там от 1955 г., но въпреки това говорел великолепен български, и то без да има възможност да го упражнява. Та си мисля, че едно манифестиране на положително отношение към тези хора хич няма да е лошо. Напред, „Данубио“!
А, забравих да спомена, че върху екипите е изписан и част от химна на България, както и „Съединението прави силата“.