„Българските топлофикации са на ръба. За да плащаме нарастващите цени на основните суровини, режем  от инвестиционни разходи, които са важни. И аз не съм доволен, че не правим достатъчно ремонти по топлопреносната мрежа, но нека някой способен да върже повишаващите се в пъти разходи с непроменливите приходи, да свърши тази работа! Представяте ли си, че огромен завод като „Арсенал“, в който се трудят 8 000 човека, е принуден да затвори заради високите цени на природния газ? Всички български предприятия включително топлофикациите в момента са изправени пред огромни предизвикателства“, каза изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев.
Природният газ не е единственото гориво, което поскъпва и има още много други суровини с повишаващи се цени, които се отразяват на много производства, посочи инж.Желев.
„Договорите за въглища през тази година и миналата са с 250 % отгоре, а цената на топлинната енергия е повишена с 11%!“, каза още Желев.
Въглеродните емисии, които всички емитенти плащат, формират около 20% от разходите за производството на топлинна и електрическа енергия в дружеството.
„За 7 години цената на въглеродните емисии се вдигна 16 пъти!“, каза директорът на компанията.
„Топлофикация Русе“ също работи по проекти свързани с намаляване на въглеродните емисии.
„Преди няколко месеца пуснахме сероочистващата инсталация, която значително намалява изпусканите газове в атмосферата, а съвсем скоро ще влязат в експлоатация и когенератори, които ще произвеждат енергия с гориво природен газ. Европейската комисия предлага енергията от АЕЦ и ТЕЦ на природен газ да се признава за зелена, което доказва, че и Топлофикация Русе е избрала правилното гориво“, отчете Севдалин Желев.
Той даде за пример и Германия, която разчита основно на енергия от възобновяеми източници и природен газ за зеления преход.
За последната година, обаче, цените на едро на природния газ са се повишили с 300%. Причините са ниските складови наличности, повишеното търсене и намалените доставки от Русия.
„Нарастващите цени на природния газ ще станат проблем съвсем скоро и за нас, но това е стойността на зеления преход. Другият вариант е да продължим да използваме само въглища и да плащаме все по-скъпи въглеродни емисии. Природният газ е по-евтин като гориво от въглищата и по-екологичен. Нарастващите цени ни притесняват, но се надяваме да бъдат предприети необходимите мерки от страна на държавата, например, диверсификация на доставките и т.н., за да може след време цената да тръгне надолу“, каза инж. Севдалин Желев.
„В подобни случаи намесата на държавата е от ключово значение. Цената на електрическата енергия в Швеция се формира на международните пазари и разчита главно на АЕЦ, ВЕЦ и вятър и в момента потребителите са силно засегнати. Правителството там обяви компенсации за домакинствата в размер на над $ 600 000 000. Кризата се усеща най-силно в Източна Европа, защото тук са най-бедните държави на Стария континент и делът на разходите за електрическа енергия е голяма част от доходите“, обобщи Севдалин Желев.