Средно с 22 на сто са поскъпнали храните на едро за последните 6 месеца, става ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Само за декември цените са се покачили с 6,4%.
От основните продукти по тържищата в Русенско се отчита сериозно поскъпване на олиото - с 37%, на захарта - с 21%, брашното - с 30%, на яйцата - с 22%. Почти без промяна се търгуват обаче млечните продукти и фасулът.
Цените на храните тръгнаха устремно нагоре от лятото, когато бизнесът бе ударен от рязко поскъпване на електроенергията, която се калкулира в себестойността на всички продукти. Тя пък се покачи основно заради по-високите цени на газа и квотите по схемата на ЕС за търговия с въглеродни емисии.
Според експерти въздействието на енергийните цени върху инфлацията далеч не е приключило. Оптимистичните прогнози са, че ще усетим пълния му ефект в средата на годината, а по-реалистично звучащите - че това ще стане чак в края на годината и някакво завръщане към по-нормални нива може да се очаква едва през 2023 г.