Официално писмо със специфичните проблеми в комуналните дейности, строителството, хуманитарната сфера, икономиката и международното сътрудничество получиха вчера депутатите, които се отзоваха на поканата на кмета Пенчо Милков за разговор по проблемите на Русе. В срещата участваха четирима от осемте народни представители - Крум Зарков (БСП), Калин Иванов (ПП), Светлин Стоянов (ИТН) и Ализан Яхова (ДПС).
Няма информация за причините за отсъствието на останалите им колеги, за Десислава Атанасова (ГЕРБ) се знае, че беше поставена под карантина след Консултативния съвет по национална сигурност при президента. 
Акцентите в срещата бяха изграждането на магистрала Русе-Велико Търново и втори мост над Дунав.
Работата по магистралата трябва да започне тази година, заяви Крум Зарков, който вече два пъти поставя темата на вниманието първо на служебното, а след това е на редовното правителство.  
Въпросът трябва да се постави и защити ясно и пред представителите ни в Европарламента, тъй като Русе е град с кръстопътно местоположение и голямо европейско значение, подчерта Зарков. 
Около намерение за активни действия по темата се обединиха всички депутати, като Калин Иванов има възможности за директно влияние като член на парламентарната транспортна комисия.
Темата за нов мост над Дунав бе повдигната от Светлин Стоянов, който се обяви за задълбочени преговори с новоизбраното румънско правителство и бе подкрепен от Крум Зарков.
Покрай това отново бе повдигнат въпросът за оставане на част от таксите за преминаване на сегашния мост да влизат в общинския бюджет. Така ще има повече пари за поддръжка на общинската инфраструктура, която се ползва от 800 000 тира годишно.
„Целият административен капацитет на Община Русе може да бъде използван от вас - представителите на русенци в парламента. С екипа ми заявявахме многократно пред редовното правителство исканията си по наболелите за всички нас въпроси, но чуваемост липсваше. Вярвам, че чрез вас ни се дава реална възможност местната власт и държавата да единодействат“, каза Пенчо Милков и припомни нуждата от спешен ремонт на Дъговия мост и изграждането на кръгово кръстовище до „Джъмбо“, където вече с общински пари беше поставено осветление. 
„Ще работим в полза на русенци и няма да действаме в опозиция“, увери Ализан Яхова.
По-късно депутатите и кметът се срещнаха и с новия областен управител Анатоли Станев, който демонстрира приемственост с бърз преглед на направеното за възстановяването на ферибота Русе-Гюргево - една от инициативите на предшественика му Борислав Българинов.
„За да се превърнем в място, където младите искат да останат и имат какво да правят, трябва да наблегнем на достатъчно бързи и ефективни мерки. Разбира се, че ще мислим и работим в дългосрочен план, но не може да губим повече време. Докато планираме нещата да се случат, често се оказва, че обстановката се е променила. Затова ми се иска да бъдем достатъчно организирани и да работим в пълен синхрон държавна, общинска и законодателна власт“, заяви Станев.