Нов модел на изчисляването на етапите на заболеваемостта от коронавируса или нов локдаун до края на седмицата. Това са двете алтернативи пред Русе и областта, а и целия клъстер, както е наречен Северният централен район, в който влизат още Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра.
Според сегашната методика, която стъпва на процента заети интензивни легла, след 5 дни Русе ще бъде в Етап 4 от разпространението на вируса, т.е. ще бъдат заети около и над 80% от леглата за интензивно лечение. Прогнозата е на Министерския съвет и беше публикувана вчера.                        

Това според Националния оперативен план за справяне с пандемията означава, че в областта трябва да работят само обекти от първа необходимост - магазини за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, банки, застрахователни офиси, оптики, доставчици, пощенски услуги, офиси на телекомуникационни оператори. В тази категория са и зоомагазините.
Присъствено могат да учат само учениците от 1-ви до 4-ти клас, но след задължително изследване с бързи антигенни тестове. По преценка ще учат онлайн, но за не повече от седмица, гласи още планът. Не се допуска смесване на паралелки.
Натовареността на реанимационните легла в момента е 78.57%. Свободните интензивни легла са 11 от 66, има и четири интензивни легла за деца в болница „Канев“. Свободните неинтензивни легла са 170.
Локдаунът обаче не се разглежда като възможност в момента, каза вчера областният управител Анатоли Станев на специален брифинг с участието и на шефката на РЗИ д-р Искра Генева.
Няма необходимост от въвеждането на допълнителни мерки в момента. Ще се затегне контролът на действащите противоепидемични изисквания и ще се увеличат възможностите за ваксиниране на желаещите, посочи Анатоли Станев. 
Според него се очаква да се въведе и нов модел за изчисляване на етапите от разпространението на Ковид-19. При него ще се наблюдава не само заетостта на реанимациите, а и други фактори като ежедневна заболеваемост, колко от заразените стигат до болнично лечение, както и процент на отсъстващи ученици.
Към вчерашна дата заболеваемостта на 14-дневна база е малко над 870 на 100 000, което поставя региона в тъмночервената зона и тенденцията за разпространение на вируса е към трайно повишаване.
През седмица броят на пациентите с Ковид-19 в Русенско е бил 486, от които само 19 са били със завършен имунизационен цикъл. Това означава, че разболелите се, които са били ваксинирани, са 3.9%. Няма починали болни ваксинирани, освен една жена, която е била с редица други заболявания.
Засечените са шест случая на Омикрон. Всички заразени с него са жени и не страдат от усложнения.
Активните случаи в областта са 2154. На болнично лечение се намират 228 души, 56 от тях са в реанимация. До момента в региона са извършени 115 451 имунизации, като повторна доза са получили 55 005 души, а 14 215 са с бустерна. Децата сред имунизираните са едва 155. В същото време 89% от поставените под карантина или 1579 души са ученици.

„Медик консулт“ отваря
зелен коридор в неделя

Медицински център „Медик консулт“ на ул. „Воден“ 6 отваря зелен коридор за имунизация в неделя. Той ще работи от 9 до 13 ч, но ако след този час има чакащи граждани, те няма да бъдат връщани, увери собственикът на центъра д-р Иво Раданов. Там ще се поставят ваксините „Пфайзер“ и „Янсен“, единствено за „Модерна“ се иска предварително записване на тел.0883992000. Възможност за поставяне на ваксини има и през седмицата от 8,30 до 11 ч.
Без предварително записване на час имунизации ще се правят всеки работен ден от 8.30 до 16.30 часа в Белодробната болница и в изнесения кабинет на ДКЦ 2 на ул. „Рига“ 35. Желаещите да се ваксинират с „Модерна“ трябва да се запишат в ДКЦ 2 на тел. 087597707, а в Белодробната болница ваксината е налична само във вторник и четвъртък. В беленската болница „Юлия Вревска“ пунктът е отворен през работните дни от 12 до 18 часа и разполага с трите вида ваксини.
В понеделник, сряда и четвъртък  имунизации ще се правят и в Медицински център 1 на ул. „Борисова“ 36 /от 8.30 до 12 ч/ и в болница „Канев“ /от 14 до 18 ч/, където ще се поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“.
През делничните дни от 9 до 15 часа имунизации ще се правят и в кабинета на РЗИ на ул.“Байкал“ 12. За връзка с кабинета на РЗИ може да се използват телефони 0888138142 или 0882609452.