Половината от учениците от 5 до 12 клас може още тази седмица да преминат на онлайн обучение, а другата половина да остане присъствено, като ще се сменят всяка седмица. Ако ситуацията с Омикрон се усложни и Северен централен район, в който попада Русе, влезе в четвъртия етап от плана за действие, ще бъдат наложени допълнителни мерки като ограничаване на местата в заведенията за хранене до 50% и намаляване на работното им време до 22 ч. Всичко това ще бъде решено на заседание на Областния оперативен щаб тази седмица и ще зависи от заетостта на реанимационните легла в района.
В момента над половината от леглата в петте болници за лечение на пациенти с ковид в областта са заети, а интензивните са запълнени около 80%, съобщиха от областната администрация. В цифри това означава: до събота включително 220 души се лекуват от коварния коронавирус в болниците в областта, като 51 от тях са в реанимация. Свободни остават 168 легла за неусложнени случаи и 15 реанимационни. Междувременно през трите дни от четвъртък до събота включително са регистрирани 418 нови случая на Ковид-19. Сред тях има 69 ученици и 5 деца в детски градини. Оздравелите са 239, но, за съжаление, 14 души са загубили битката с коронавируса.
Критичната заетост на реанимационните легла се дължи най-вероятно на факта, че засега преобладаващ е Делта вариантът, който често протича по-тежко, както и че много пациенти от други области се лекуват в Русе, коментира областният управител Анатоли Станев. В русенските болници има пациенти от областите Разград, Велико Търново и Силистра и дори и от Търговище, което е в Североизточния район. Тъй като Омикрон започва да става доминиращ, Станев е оптимист за развитието на епидемията: „Вярвам, че скоро ситуацията при нас ще се нормализира и по-малко инфектирани с Ковид-19 ще имат нужда от болнично лечение, като същевременно продължителността на хоспитализацията ще бъде и по-кратка“. За него приоритет ще бъде не само въвеждането на допълнителни мерки, а и засилване на ваксинационната кампания. За първи път в Русе вчера желаещите можеха да се ваксинират без записване в кабинета на РЗИ на ул.“Байкал“ 12. Според данните на здравната инспекция   до събота включително в региона са извършени 115 396 имунизации, с повторна доза са 54 997 човека, а с бустерна - 14 177 русенци.
Според последната 14-дневна статистика, публикувана на Единия информационен портал, към 16 януари Русе е на първо място в страната по смъртност с починали 68 души от Ковид-19. Общо починалите от началото на пандемията през март 2020 г. вече са 1638 човека.