Света литургия в Голямата църква на скалния комплекс „Свети Архангел Михаил“ край Иваново ще бъде отслужена утре, вторник - в деня, когато Православната църква отбелязва успението на светеца Патриарх Йоаким Първи. Местният свещеник отец Димитър ще води службата с благословията на Русенския митрополит Наум, съобщи за „Утро“ Евгени Георгиев от Регионалния музей в Русе. Инициативата бележи край на едногодишната програма, посветена на 800-годишнината от основаването на Ивановския скален манастир Свети Архангел Михаил. Скалната църква „Света Богородица“ от комплекса днес е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Честванията започнаха миналата година по това време отново с църковни литургии. Тогава в храмовете на Русе и Велико Търново, както и на Света гора в манастира „Зограф“ вярващи и миряни почетоха името на светеца. 
Светецът Йоаким се смята за създател на манастирския комплекс край Иваново. От житието му е известно, че след Света гора, където е служил, Йоаким създава манастирския комплекс край Русенски Лом, а след това става патриарх на Второто българско царство в столицата Търново. Според изследователите, той основава манастирския комплекс „Свети Архангел Михаил“ с дарение на цар Иван Асен Втори. Изображение на владетеля-дарител (ктитор), който дарява макета на църквата на патрона на храма и на целия манастирски комплекс - Свети Архангел Михаил, е запазено частично в така наречената Затрупана църква от манастирския комплекс.