И варенето на ракия в Русе вече е с нови, по-високи цени. Увеличението е влязло в сила от началото на 2022 г. и изненада първите клиенти, записали се за казана.
Собственикът на казаните в Средна кула обясни за Русе Медиа, че това се налага заради решение на общото сдружение на всички, които са в този бранш. Договорката е да няма цена за услуга под 55 лева. Това се отнася за най-малкия казан с вместимост от 250 литра.
Отделно има и повишение по отношение на цената на дървата. Досега тя е била 20 лева, а сега вече е с 5 лева нагоре. Така общата цена за казан от 250 литра с дърва, които не се носят от клиента, излиза 80 лева. За казан от 400 л цената става 120 лв., от 500 л - 150 лв. и от 60 л - 180. Собственикът обясни също, че още в средата на миналата година е трябвало да работи на новите цени, но ги въвежда едва сега. По думите му това му е донесло загуби от порядъка на 5000-6000 лева.
За изминалата 2021 г. като цяло хората, работещи в този сектор, отчитат тенденция на намаляване на броя на тези, които варят ракия. Това идва основно от факта, че ракия се вари от хора, които са на възраст над 35-40 години, а на младите не им се занимава, споделят от казанджийницата в Средна кула. А иначе казаните там са от 10 години и най-напрегнато е в сезона от юни до септември. Тази година на част от казаните предстои планиран ремонт, заради амортизацията и изтъняването на стените им.