„Идвам с желание за приемственост и ще работя, за да решавам проблемите на хората от областта. Уверявам ви, че ще бъда близо до всеки, независимо къде живее. Ще бъдат продължени всички начинания и ще бъда с подадена ръка и към органите на местната власт. Няма да се изолирам и да стоя в кабинета си, няма да се превърна в поредния бюрократ“, каза новоназначеният областен управител Анатоли Станев при встъпването му в длъжност. Това стана в петък сутринта на тържествена церемония, на която досегашният областен управител Борислав Българинов предаде символично властта на наследника си на поста. Той благодари на администрацията, че през последните осем месеца са му повярвали, че за кратко време могат да се променят и свършат много неща. Българинов подари на Станев часовник във формата на камера, който по традиция бе откупен със символична сума от новия областен управител.
Анатоли Станев бе поздравен от кмета Пенчо Милков, който му подари икона на св.Георги Победоносец, закрилник на Русе. Още една икона - на св.Богородица и Младенеца, получи областният управител от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев с пожелание да пази града и областта ни така, както Богородица покровителства Младенеца.
Номинацията на Анатоли Станев, който беше директор на РИОСВ-Русе, дойде от „Има такъв народ“ и бе посрещната с недоволство от местни екоактивисти в социалните мрежи. През цялото време Станев се въздържаше от коментар, на но журналистически въпрос в петък отговори така: „Опитвам се да имам диалог с така наречените екоактивисти от почти две години, но е видно от техни интервюта, че те искаха оставката ми като директор на РИОСВ-Русе. Подобни изяви не знам как да коментирам, аз се гордея с това, което съм свършил като директор и оценката на работата ми е видна от действията. Считам, че едни хора, които имат претенции за висока гражданска позиция, трябва да я направят смислена и обоснована“.