Артисти педагози от Италия, Гърция, Сърбия, Северна Македония и България ще пристигнат в Русе през лятото, за да водят занимания в международна лаборатория по алтернативни сценични техники. В нея ще могат да се включат ученици и младежи, изкушени от театралното изкуство. Международното събитие ще се проведе от 26 юни до 3 юли 2022. То става възможно благодарение на проект на русенското възрожденско читалище „Зора“, подкрепен с 14 900 лв. по програма „Любителски изкуства“ от Национален фонд „Култура“.
Младите хора ще получат познания и ще имат възможност да експериментират пантомима и клоунада, както и различни техники на танцовия и физически театър. Финален спектакъл ще бъде показан на сцената на читалището и на открито на кея край реката.
Един от преподавателите в международния лабораториум по алтернативни сценични техники през лятото ще бъде Романо Фодаи от Сардиния. В неговия майсторски клас през 2019-а година участваха членове на театралната школа „Артистисимо“ на Иглика Пеева. Тогава школата гастролира в италианския театър „Сарза“. Театралната школа „Артистисимо“ често привлича международни преподаватели. Подкрепата на НФК за читалищния проект сега ще даде възможност на повече млади хора от Русе да се включат в творческите занимания.