„Виваком“ има договор за покупката на „Нетуоркс България“ още от лятото на миналата година, но сделката така и не може да се финализира, тъй като се оспорва от друг национален телеком - „Теленор България“, научи „Утро“. В Административен съд-София област е подадена жалба срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията от 1 юли 2021 г., с което се разрешава концентрацията на търговска дейност. На 20 декември 2021 г. съдът е дал ход на делото, а следващото заседание е насрочено за края на февруари.                       
„Теленор“ оспорва крайния извод на комисията, че придобиването на „Нетуоркс България“, „Онлайн Директ“ ЕООД, „ТВН Дистрибуция България“ ЕООД и „Телко Инфраструктури“ ЕООД няма да доведе до монополно положение от страна на БТК (която оперира у нас с търговската марка Виваком). Според изчисленията на КЗК делът на „Нетуоркс“ на национално ниво е 3,6% и с придобиването му „Виваком“ ще държи 37% от пазара на пакетни услуги, което е под границата от 40 на сто. Изчисленията обаче не са толкова прости и вещаят продължителни експертизи и следващи съдебни заседания, така че делото едва ли ще завърши бързо. А „Виваком“ продължи придобиването на регионални кабелни оператори и след сделката с „Нетуоркс“, което усложнява допълнително сметките. 
Реалистичните очаквания са, че „Виваком“ едва ли ще влезе във владение през следващите шест месеца, а съдебната сага може да се проточи и до края на годината. Което едва ли ще огорчи клиентите на „Нетуоркс“, които посрещнаха сделката с притеснения, че новия собственик може да влоши обслужването или рязко да вдигне цените.