През последните няколко дни в областта има завишаване на заболеваемостта от Ковид-19, но покачването на новите случаи е плавно и не изисква налагането на нови противоепидемични мерки. Ще се увеличат обаче проверките за спазването на действащите препоръки, като контролните органи няма да правят както досега общи групи за проверки, а ще действат и самостоятелно. Това са решенията на Областния оперативен щаб след вчерашното заседание, свикано от Борислав Българинов. 
Стана ясно, че са карантинирани 1497 ученици /близо 8%/, 71 учители /3.5%/ и 2.5 от непедагогическия персонал, и това не налага преминаване на онлайн обучение.
Отчетено беше, че ваксинацията в областта върви с бавни темпове и общинските щабове ще набележат мерки за ускоряване на процеса, които да докладват в Регионалната здравна инспекция.
До момента в региона са извършени 113 508 имунизации, от които 54 788 са втора доза, а 12 7600 - бустер. 1603 са ваксинираните деца до 18 години срещу Ковид-19 в областта. Едва 30 от тях са на възраст от 5 до 11 години.
Според обявения вчера национален план за справяне с Ковид-19, страната се разделя на 6 клъстера, които всъщност са сегашните планови райони. Предприеманите мерки вече няма да бъдат национални, а локални и ще бъдат съобразени със ситуацията във всеки район. Един от главните критерии ще бъде степента на заетост на леглата за интензивно лечение и класификацията се разделя на 4 нива. Русе е в една група с областите Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра. Това е и единственият район в трето ниво в момента със заетост на интензивните легла между 70 и 80%. Предвижданията са след пет дни районът да влезе в най-тежкото четвърто ниво с над 80% заетост на интензивните легла. Това означава, че другата седмица са възможни допълнителни противопандемични ограничения.