Единна интегрирана географска информационна система или ГИС портал ще послужи на русенци за по-лесен достъп до Общия устройствен план, кадастралната карта, регулационните планове, собствеността на имотите и други интерактивни тематични карти. Тя се разработва от Община Русе и се очаква в края на февруари да завърши интегрирането й. Системата ще бъде безплатна и достъпът към нея ще става през сайта на Общината. 
До момента е изградена структурата на уеб базирани приложения с приоритетен статус като: Общ устройствен план, строително-ремонтни дейности, временна организация на движението, кадастър и регулационни планове, социална инфраструктура и др. 
Системата ще може да се допълва и развива, като е предвидено внедряването на софтуер, който позволява общинските служители да обновяват на място информацията в картите. Общината посочва, че това ще послужи при ремонт на авария, поставяне на контейнери за отпадъци или отстраняването на дървета. Последното е особено интересно, тъй като граждани постоянно се оплакват от неправилно отсечени дървета или от паднали клони. А системата ще им предостави някакъв вид мониторинг над процеса.