Испанската фирма „Метал Фусион“ оспорва решението на директора на РИОСВ, с което бе прекратена процедурата по ОВОС за инвестиционно й предложение за изграждане на леярна в Русе, но всъщност се надява съдът да открие нередности в действията на русенската екоинспекция, което да й позволи да претендира за финансови компенсации. Вчера в Административен съд - Русе се проведе открито заседание по делото, на което и двете страни се въздържаха от искане за допълнителни експертизи и не представиха нови доказателства за тезите си, така че решението на съда ще се базира изцяло на наличните досега документи.

Както научи „Утро“, след повсеместната съпротива срещу изграждането на леярна в Русе испанската фирма се е отказала от намерението си. Тя обаче съвсем не е склонна да отпише с лека ръка направените до момента разходи по планираната си инвестиция. Според „Метал Фусион“ РИОСВ е действала незаконосъобразно, като е поискала доклад по ОВОС и дори му е дала положително становище, преди преди директорът на РИОСВ, назначеният в сряда за областен управител Анатоли Станев, да прекрати процедурата на съвсем друго основание - липсата на ПУП, който да преобразува имота на бъдещата леярна от „предимно производствена зона“ в „чисто производствена“. Което според фирмата би трябвало да е ясно още в началото на процедурата. От своя страна, РИОСВ контрират с аргумента, че изискването за изготвяне на ПУП е фигурирало в препоръките на инспекцията за изготвяне на доклада по ОВОС.
Каквото и да реши съдът, ясно е, че леярна на „Метал Фусион“ на територията на „Юта“, където тя бе наела помещения за тази цел, няма да има. Фирмата и РИОСВ обаче могат да се съдят още дълго, вероятно и на ново дело, което да бъде заведено след евентуален благоприятен изход на сегашното.