Производителят на пластмасови изделия „СГМ Пластикс“ ЕООД планира да изгради свое предприятие в Русе, като за целта иска да купи общински терен в Индустриален парк Русе. Парцелът с площ 21 652 кв.м е оценен на 1,06 млн. лева и на предстоящата сесия на Общински съвет ще се гласува предложение за откриване на процедура за публичен търг с явно наддаване за продажбата му.
„СГМ Пластикс“ ЕООД е 100% собственост на италианската компания „Сампаоло Стампи СРЛ“ и е на българския пазар от 2015 г. Фирмата има предприятие за производство на пластмасови изделия в Тутракан, в което работят близо 70 души, а оборотите й са от порядъка на 5-6 милиона лева годишно. Инвестицията в Русе е свързана с разширяване на съществуващата дейност и развиване на нова - за дизайн и производство на матрици за шприцване на пластмаси. Предвижда се създаването на 40-50 работни места в следващите пет години.
Във връзка с подадено заявление за инвестиционния проект от дирекция „Екология и транспорт“ при Община Русе е изразено становище, съгласно което не се очаква отрицателно въздействие върху околната среда, включително замърсяване на води, почви, въздух, флора и фауна, съобщава общинската управа.
Производството на пластмасови изделия чрез шприцване под налягане е процес на „пълнене“ на предварително изработени матрици с разтопена пластмаса. Самите матрици, които явно ще се проектират и изработват Русе, се правят от предварително закалена стомана, алуминий или берилиево-медна сплав. Те могат да бъдат произведени чрез механична обработка с ЦПУ или посредством електроерозийна обработка, при която материалът се премахва от заготовката с поредица от разряди между два електрода.