Русе има нов областен управител и това е издигнатият от „Има такъв народ“ Анатоли Станев. Досегашният директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ беше назначен вчера на поста от Министерския съвет въпреки острата съпротива на организирани във фейсбук екологични групи и направената от тях подписка със стотици участници. ИТН на свой ред защити избраника си с изявление на местното партийно ръководство, разпространена бе и гражданска подписка на 42 поддръжници на Станев.
Новината за назначаването на Анатали Станев надигна поредната вълна негативни коментари във фейсбук.
„Това е абсурдно решение и поставя под въпрос вярата ми в новото правителство. Екоактивистите обсъждаме протест по този повод“, каза екоактивиста Галичка Николова, като все още няма уточнени дата и час на протеста.          

Николова бе сред основните организатори на писмото на трите фейсбук групи „Русе диша“, „За чист въздух и вода в Русе“ и „Обществен съвет-Русе“ до премиера Кирил Петков с призив да не назначава кандидата на ИТН за областен управител.
Анатоли Станев е дългогодишен адвокат, един от поводите за атаки срещу него е, че сред клиентите му е била фирмата за производства на масла „Лубрика“.
В мандата 2007-2011 година е бил общински съветник в Русе от вече несъществуващата партия Северна лига, която се покри с противоречива слава покрай криминалните присъди на двама от лидерите й - Тодор Бонев и Цветан Стефанов-Цецо Гербера.
От 5 август 2020 година е директор на РИОСВ.
Вчера новият областен управител не отговори на настойчивите опити на „Утро“ да се свърже с него. Единственият коментар по време на напрежението около името му бе пред „Утро“ на 10 януари: „Няма да коментирам, иначе ще легитимирам тези, които си позволяват да спекулират с всичко“. 
„Оставям една администрация, която работи перфектно и която вдругиден ще получи приза „Най-учеща администрация в България“ и е на първо място сред 90 администрации. Надяваме се новият областен управител да реализира неговите идеи и политики, които да са полезни на русенци. Последните осем месеца, освен че организирахме провеждането на честни избори, направихме и неща, които последните 15 години не са правени. Всеки момент очакваме фериботът Русе-Гюргево да заработи и да се създадат буферни тир паркинги“, каза потърсеният от „Утро“ за коментар досегашен областен управител Борислав Българинов. Той бе назначен на поста през май миналата година от първото служебно правителство на президента Румен Радев и единствен от колегите си остана на него досега.
Все още не е ясно кога ще стане смяната и Анатоли Станев ще встъпи в новата си длъжност.