Ценна и полезна работа бе свършена през първата година на двегодишния международен проект „Учители за Z-лебеди“, по който Националното училище по изкуствата в Русе е един от четирите партньора. Това съобщи преподавателката по класически танц в НУИ Деница Анчева. Тя припомни, че партньори на НУИ са средното училище по хореография „Флория Капсали“ в Букурещ (то е и координатор на проекта), компания „Атитюд“ от Виена и от Гръцкото дружество в Румъния. Посланиците, които подкрепят работата по проекта, са Весела Василева - директор на балета в Русенската опера, Людмила Коновалова - примабалерина на Виенската щатсопера, Джиджи Къчюляну - румънски хореограф, и Алкис Рафтис - президент на Международния танцов съвет в ЮНЕСКО.  
Целта на „Учители за Z-лебеди“ е да подобри комуникацията с учениците, представители на т.нар. Z- поколение, и по този начин да повиши качеството на тяхното професионално образование. В процеса на работа учителите усъвършенстват своите умения на преподаване, включително и дигитални, обменят добри практики, като наблюдават и обсъждат уроци по класически, съвременни, характерни и фолклорни танци. Предстои да бъде създадено и ръководство за учители по танци и да се осъществи „Виртуална лаборатория“ с видео уроци, екзерсиси, интервюта, професионални съвети. 
В проекта, освен учители по танци, участват и учители по чужди езици и литература, математика, физика, география, биология, социални науки, чиято задача е да създадат образователни продукти, намирайки връзките между отделните дисциплини и танцовото изкуство, например между математическите и танцовите фигури; женските образи от античната литература, пресъздадени с балетна лексика; географията през призмата на традиционните танци на различните държави; и т.н.   
През тази една година от работа по проекта се осъществиха онлайн уроци по танци на преподаватели от страните-участнички. Ученици от специалност „Класически танц“ при НУИ - Русе се включиха не само в онлайн екзерсисите на своите педагози, но и в уроци по класически, характерни и съвременни танци на преподавателите от партньорските училища. Те се срещаха виртуално със свои връстници и заедно учиха нови движения и техники. 
През следващата година работата продължава с нови предизвикателства - тренинг срещи за учители и ученици в Букурещ, Виена и Русе, цялостното изграждане на танцовата платформа Virtual Learning Laboratory и издаването на наръчниците, които ще бъдат публикувани в мрежата на 4 езика: английски, румънски, български и немски, уточни Деница Анчева, преподавател по класически танц в НУИ.