Готовност за увеличаване на ковид леглата в русенските болници, ограничаване на публичните прояви и засилен контрол по спазваните противоепидемични мерки. Около това се обединиха участниците в срещата, свикана спешно вчера от кмета Пенчо Милков във връзка с растящата заболеваемост от Ковид-19. Целта бе да се направи анализ на ситуацията и да се предприемат необходимите мерки за овладяването й.
Към момента Русе се намира в тъмночервената зона по брой заболели, а данните за миналата седмица сочат, че са били лекувани малко над 360 пациента, 97% от които са били без ваксина, съобщи и.д. директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева. Проведени са и разговори с Министерството на здравеопазването за увеличаване на капацитета на болничните заведения.
По този повод изп. директор на УМБАЛ „Канев“ заяви, че болницата разполага със 187 ковид легла, от които в момента са заети малко над 100 от тях, а лечебното заведение е в готовност да увеличи легловата база във всеки един момент. 
Белодробната болница „Д. Граматиков“ разполага с 45 легла за пациенти с ковид, от които 32 са заети, обяви управителят на Тубдиспансера д-р Светослав Дачев. Той заяви, че могат да бъдат увеличени с още 5, като пределният максимум е 70. Спор д него заболелите са с около 20% над официално регистрираните случаи, тъй като много хора си правят антигенни тестове в домашни условия, но впоследствие отказват да направят такива в специализираните лаборатории. 
В УМБАЛ „Медика Русе“ 77 от наличните 92 ковид легла са заети, като могат да бъдат добавени около 30, съобщи административният директор на групата от лечебни заведения Светла Илиева. Тя отчете и засиления интерес към ваксинациите, като по думите й броят на имунизираните в техните пунктове е скочил почти двойно през последните няколко седмици.
На срещата стана ясно, че министерствата на здравеопазването и образованието са се разбрали да бъде максимално задържан процесът на затваряне на учебните заведения, като идеята е първият учебен срок да завърши присъствено. На този етап затваряне няма да им, тъй като нормативната база позволява присъствие на учащи, ако те бъдат тествани, дори и при нива на над 500 заболели на 100 хил. души, детските градини и яслите също ще останат отворени, съобщи директора на РУО Росица Георгиева.
По повод незадоволителния контрол на въведените  противоепидемични мерки кметът Пенчо Милков заяви, че ще положи усилия местната администрация, РЗИ-Русе и ОД на МВР да си сътрудничат по-добре за преодоляване на поредната ковид вълна.