Млада жена е първият пациент от Русе, заразен с Омикрон варианта на коронавируса. Тя е установена от изпратените проби от лаборатория в „Медика“ още на 23 декември, след което е прекарала заразата много леко вкъщи, защото е била ваксинирана. Това съобщи за „Утро“ временно изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева, след като протоколите от Националния център за паразитни и заразни болестите пристигнаха вчера в Русе.
Заради много почивни дни около Коледа и Нова година информацията за нея е публикувана на сайта на националния център с 10-дневно закъснение, когато жената е била излекувана, уточни д-р Генева.
199 са новите случаи на Ковид-19 в Русе и областта през предходното денонощие. Сред заразените има и 34 деца. Оздравели няма, петима души са починали. В болница са 260 човека, 57 от тях са в реанимация.
До момента в областта са извършени 111 385 имунизации. Повторна доза са получили 54 4 81 души, а бустерна доза - 11 224 желаещи.
Вчера със заповед на здравния министър проф.Асена Сербезова бяха променени сроковете за изолация на болните от 14 на 10 дни, а на карантинираните - от 10 на 7 дни.