В първия ден на данъчната кампания в офиса на НАП в Русе са получени 27 декларации на физически лица. 14 от тях са подадени по електронен път с ПИК, три - с електронен подпис, а още 10 - на хартиен формуляр в салоните за обслужване на клиенти. 
След 1 март НАП ще предостави на гражданите в своя сайт www.nap.bg предварително попълнена годишна декларация за облагане на доходите на физически лица, в която автоматично са заредени данните, предоставени от работодателя или платеца на дохода. Освен това агенцията предоставя възможност и за изтегляне на декларация с баркод, която включва автоматична проверка за грешки и може да бъде изпратена по електронен път или на хартиен носител към данъчните. Хората, избрали да не чакат до март, ще трябва да попълнят декларацията си сами и да набавят редица документи и служебни бележки за получени доходи през съответната година. 
Физическите лица трябва да декларират получените от тях доходи през 2021 г. до 30 април 2022 г. Крайният срок тази година ще бъде 3 май, тъй като 30 април се пада почивен ден. За едноличните търговци и земеделските стопани, избрали данъчно облагане по чл. 50 от ЗДДФЛ, крайният срок е 30 юни, като за тях данъчната кампания започва на 1 март.