Стари тролейбуси продължават да се движат по русенските улици, а новозакупените електробуси и тролеи се пазят на площадка на Пристанищния комплекс, сигнализираха граждани.
Проверка показа, че действително девет от тролейбусите, внесени в края на септември 2021 г. от Швейцария, се съхраняват в Пристанищния комплекс. Оказа се, че причината е, че в депото на бул. “Трети март“ няма достатъчно място, за да бъдат прибрани всички превозни средства. Закупени са общо 17 употребявани тролейбуса, от които 8 вече са в депото и част от тях се движат по улиците на Русе. „Ще ги изтеглим всички в следващите месеци и ще ги пуснем в експлоатация с влизане в сила на новата транспортна схема. До няколко месеца електробусите, които получихме по ОП „Опазване на околната среда“ ще бъдат на новата си стоянка, ще освободим място и ще докараме тролейбусите си в депото“, обясни изп.директор на ОП „Общински автотранспорт“ Александър Георгиев.
Новозакупените тролеи, макар и втора ръка, са в много добро техническо състояние и имат още 5-7 години експлоатационна служба. В момента от същата марка в парка на дружеството има 13 стари тролейбуса, от които всеки един е навъртял по около 1 млн. км и може да се ползва още поне 3 години. Тъй като превозните средства не достигат за новата транспортна схема, старите тролеи ще се използват докрай.
По-оптимистично изглеждат нещата за електробусите. Вече са доставени и 20-те нови електробуса заедно с 20 бавни зарядни станции. „В момента се инсталира първата бърза зарядна станция, а следващите месец-месец и половина ще бъдат доставени още три бързо зарядни станции. Към момента всеки ден пускаме между 6 и 10 електробуса по улиците на Русе, тъй като не ни достигат мощности в настоящето депо, за да ги зареждаме всичките. Предстои на тяхната нова стоянка да бъде изграден нов, по-мощен трафопост, където спокойно да си зареждаме електробусите“, обясни Георгиев.
Следващата седмица ще бъде пусната в действие информационната система в превозните средства. Това са дисплеи, които ще дават информация за маршрута. Тъй като новите транспортни средства идват от Западна Европа, информацията е можело да се изписва само на латиница. Русенска фирма е разработила визуализация на надписите на кирилица и дисплеите вече ще работят нормално.