Ден след създаването на Обществения съвет по околна среда по инициатива на Община Русе и малко преди създаването на паралелната комисия по качеството на въздуха по инициатива на областния управител Борислав Българинов Административният съд ще разглежда по същество жалбата на „Метал Фусион“ на 13 януари. Испанската фирма оспорва решението на РИОСВ, с което е прекратена процедурата по ОВОС за инвестиционното предложение на фирмата за изграждане на леярна за черни метали в Западна промишлена зона.           

На първото заседание по делото на 15 ноември м.г. съдът даде на страните 14-дневен срок, в който да представят всички документи, както и да посочат всички доказателства за обстоятелствата от значение по делото.
Жалбата на „Метал Фусион“ срещу решението на РИОСВ-Русе вече бе отхвърлена от Министерството на околната среда и водите. С решението от 12 октомври служебният министър на околната среда и водите Асен Личев отказа да възобнови производството по ОВОС, тъй като намира, че русенската екоинспекция е действала в пълно съответствие с нормативната уредба. Въпреки че срещу идеята за изграждане на нова леярна в Русе се обяви кажи речи целият град, испанската фирма не се отказва и с жалбата в съда пробва последния си шанс да реализира все пак инвестиционното си намерение.