Пустеещата от години бивша данъчна служба на ул.“Рига“1 в квартал „Здравец“ ще стане част от Дойче шуле и това ще позволи на училището да премине на едносменен режим на обучение. Облекчението е в резултат на активните действия на областния управител Борислав Българинов, под чието управление имотът мина в началото на ноември с решение на Министерския съвет.
За по-малко от два месеца Българинов успя да приключи обичайно тромавата процедура за смяна на собствеността от публична държавна на частна държавна собственост. Това позволява безвъзмездното й прехвърляне на Община Русе, която пък вече има готовност да го приеме след взето от Общинския съвет решение за това. Следва настаняването в нея на Дойче шуле в отговор на искане от директора на гимназията Искра Иванова. Очаква се цялата трансформация да приключи в следващите три месеца.
Данъчната служа в „Здравец“ опустя през 2010 година, когато работещите в нея се прехвърлиха в новия офис на приходната агенция на ул. „М-р Атанас Узунов“. През годините са търсени начини да бъде използвана, но интересът към нея е бил повече от спорадичен. Най-сериозният кандидат е бил Центърът за спешни повиквания 112, но пък сградата се оказала малка за нуждите му.
„Тази сграда трябва да бъде усвоена максимално бързо за потребностите на обществото. Ако наистина искаме промяна, е необходимо да преосмислим използването на държавния ресурс. Освен обществеността институциите също трябва да се научат да реагират своевременно и адекватно“, коментира Българинов, който направи заедно с експерти от администрацията повторен оглед на затворената данъчна служба.