През тази седмица стана ясно, че лекоатлетът на „Дунав“ Християн Стоянов е обявен за параолимпиец №1 за 2021 година у нас. Признанието дойде заради спечелването на сребърен медал на Олимпиадата в Токио, а преди това и на световната титла в бягането на 1500 метра.
Какво толкова, ще кажат някои.
Толкова много е, защото роденият в Габрово младеж е с недоразвита дясна ръка от лакетната става надолу. Просто е по-къса по рождение. Но дори и при тези обстоятелства той побеждава редовно у нас „нормалните“ състезатели. Прави го на пистата и в кросови бягания. Днес всеки елитен български лекоатлет се съобразява с него.
„Много ми е по-лесно да измина 10 км с бягане, отколкото с ходене. Изпитвал съм го неведнъж. Просто се натоварват различни мускулни групи и умората в краката при ходене за мене е по-голяма от тази при тичане“, казва Християн.
Казва още, че пише с лявата ръка, с нея си връзва и обувките, но ползва другата - например при шофиране. 
Стоянов започва да тренира лека атлетика преди 12 години. Преди това кара маунтинбайк и е състезател по... планинско колоездене! Печели два медала на държавно първенство. 
На лекоатлетическата писта минава през различни дисциплини - 400, 800, 1500, 3000, 5000, 10 000 метра. С треньора Евгени Игнатов намират, че силата му е на 1500. На тази дистанция става европейски шампион през 2018 година, световен преди 3 години, а през този сезон завършва втори в Европа и на олимпийските игри в Япония. И всичките тези успехи са плод на съвместната му работа с Евгени Игнатов, който се заема с подготовката му като негов личен треньор и го убеждава да бяга за СКЛА „Дунав“. 
Любопитното е, че първите му стартове са в чужбина със съдействието на Българската параолимпийска федерация. После идват резултатите му с екипа на русенския клуб. 
„Хрис е изключително амбициозен и умен младеж. Аз съм радостен, че станах треньор на един безспорен талант. В Токио можеше да стане и шампион, но подготовката му бе нарушена, защото мина през коронавирус. Той обаче не се отчая и показа железен характер“, казва Игнатов за „Утро“.
Двамата са като скачени съдове. Преди две години бяха на лагер чак в Йоханесбург, но тогава Олимпиадата беше отложена заради коронавируса. От началото на тази година са на подготовка в топлия Сандански. Планират нов шампионски сезон.
При ръст 176 сантиметра и тегло едва 56 килограма Християн Стоянов е истинска хала на пистата. Когато човек иска, колкото и да го спъва съдбата, може да постигне много. Хрис, както Игнатов го нарича, го доказва с всеки сезон.