Неслучайно първото ми посещение извън София е в Русе и на влизане в града станах свидетел на нивото на замърсяване с фини прахови частици, каза вчера на брифинг екоминистър Борислав Сандов. Той пристигна в града по покана на местни екоактивисти, адресирали до него открито писмо с 10 предложения за подобряване на качеството на въздуха в Русе. Затова и една от срещите му беше именно с тях.
„Самият министър ни сподели, че е бил посрещнат от типичния русенски въздух, нямаше какво да му обясняваме, той сам е разбрал. За всичко, което сме изброили в писмото като варианти за решение, имаме гаранция, че ще бъде предприето. Впечатлени сме, че чете и знае за проблема“, каза за „Утро“ Галичка Николова, която е подател на писмото.
„Ще направим по-добра кампания, ще съберем на едно място статистика за заболеваемост, защото състоянието на околната среда влияе пряко върху нас. Ще се опитаме през комплексните разрешителни на големите предприятия да видим материалите, които се ползват, и дали имат връзка със замърсяването, което се получава, за да няма казус: имаме замърсяване, ама не знаем откъде идва. Нужни са нови методики на мониторинг, данни в реално време, дежурни екипи и внезапни проверки в предприятията. Представата, че опазването на природата е срещу развитието на бизнеса е много погрешно, светът се е запътил към зелена икономика и опазването на околната среда е предпоставка за развитието й“, каза още Сандов пред журналисти.
При срещите му с областния управител Борислав Българинов и кмета Пенчо Милков, които също присъстваха на брифинга, той е запознат и с други екологични проблеми. Българинов е предложил увеличаване на камерите, следящи в реално време за чистота на въздуха в Русе, както и създаване на дежурни екипи през нощта към РИОСВ. Той е повдигнал и въпроса за трансграничното замърсяване на въздуха от горящите стърнища в Румъния. По този повод министърът заяви, че ще изпрати писмо до Румъния и ще говори по въпроса с министъра на външните работи Теодора Генчовска, като допусна и посещение в съседката ни. 
„Горенето на стърнища е практика, която съществуваше и беше забранена в България, надявам се това да се случи и в Румъния. Има опасност от разпространяване на пожара към горски територии, а Русе усеща саждите“, коментира Сандов. 
Министърът обърна внимание и на последните данни на екоинспекцията за нивата и броя на превишения на фини прахови частици през 2021 г. в Русе, които за първи път бяха отчетени само през 28 дни - под нормата от 35 денонощия в годината.
„Прочетох прессъобщението за спадането на нивата на ФПЧ10 за миналата година, но това все още не е решен проблем. Под нормата сме, но до една-две години от 50 мкг/м3, тя ще стане 25 мкг/м3, защото СЗО казва, че над тази стойност стават вредни. Нашата амбиция е в България да се диша чисто и свободно“, заяви Сандов. 
По отношение на химическото и промишленото замърсяване на въздуха, от което са основните оплаквания на русенци, министърът посочи, че трябва да бъде открита нова лаборатория или да се оборудва съществуващата, с която работи екоинспекцията, както и Русе да се сдобие с газхроматограф. „Ще се наблегне и на органолептичния анализ, като за целта ще се привлекат водещи лицензирани специалисти“, обясни той.
„Записано е в коалиционното споразумение и аз ще направя предложение за драстично увеличаване на санкциите - идеята за тях не е някой да плаща, а те да са възпиращи. Истината е, че в момента част от тези санкции, които са между 5000 и 50 000 лева, са минимални проценти от минималния оборот на някое предприятие. Това води до тенденцията те да плащат глобите, когато ги хванат, или да прилагат корупционни методи, за да не ги хванат, вместо да инвестират в пречиствателни системи“, каза още Сандов. 
Той похвали Общината за миенето на улиците и заяви, че Русе ще може съвсем скоро, в началото на новия програмен период, да кандидатства по програми за изграждане на зелени пояси, които да абсорбират замърсяването от транспорта, за заличаване на кални петна и други. Според министър Сандов подмяната на уредите за отопление в домовете, която върви по ОП „Околна среда“, ще преодолее до голяма степен замърсяването на въздуха с ФПЧ, защото основният замърсител по този показател е битовото отопление.
Кметът Пенчо Милков поиска да се наложат по-ниски граници на допустимото замърсяване от страна на промишлените производители.
„В момента подготвяме екологичен кадастър, който събира на едно място цялата информация за промишлените производства в града ни, какви вещества влизат и излизат от тях“, сподели Милков. Освен това той заяви, че на 10 януари ще бъде пусната обществена поръчка за дооборудване на станцията за измерване на органични замърсители.
„Това е първият министър, който ме потърси мен, а не обратното, за да обсъдим проблема. Той дойде, познавайки го. Благодарен съм, че държавата започна да обръща внимание на проблемите на Русе“, каза кметът Пенчо Милков.

Общината кани гражданите да участват
в новия Обществен съвет по околна среда

На 12 януари от 18 в зала „Св.Георги“ по инициатива на Община Русе ще бъде сформиран Обществен съвет по околна среда, в който да се включат граждани, желаещи да работят съвместно с компетентните институции за решаването на проблемите с въздуха. Създаването на съвет беше обсъдено на вчерашната среща на кмета с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, а това беше и едно от исканията на русенските екоактивисти в писмото им до министъра. На първата среща в сряда ще бъдат определени правилата за работа на новата структура.
„Призовавам всички русенци, които обичат града ни и искат да му помогнат, да бъдат активни не само в социалните мрежи. Общественият съвет ще даде легитимност и ще повиши експертизата на гражданите, така че те да участват заедно с държавните органи в комплексните проверки на предприятията, които са потенциални замърсители“, каза кметът Пенчо Милков.