Протестно писмо до премиера Кирил Петков и председателя на Народното събрание Никола Минчев готвят фейсбук групите „Обществен съвет-Русе“, „За чисти въздух и вода“ и „Русе диша“. Документът беше пуснат вчера за обсъждане във фейсбук. Ето какво гласи той.
„С голяма изненада прочетохме в местните  медии, че се спряга името на настоящия директор на РИОСВ -  Анатолий Станев, предложен за областен управител от ИТН, не заради заслуги, а с единствения мотив, че е направил много за партията. 
Обръщаме се към Вас, защото се обявихте против политическите назначения, а ние смятаме, че тази е възможно най-неподходящата кандидатура.
През време на назначението си този човек не направи нищо за подобряване на въздуха на града ни и ние от няколко години искаме оставката му. Бивш юрист на „Лубрика“, един от големите русенски замърсители, назначен с конкурс, без да има необходимото образование като екоспециалист, ползващ протекциите на силни в града фигури, той остави без всякакво действие и отговорност града ни да се гърчи в отровите. Ние искаме ревизия на работата му и на целия отговорен екип на РИОСВ, а не преназначаването му на такъв сериозен пост.
Според нас, Анатолий Станев няма нито познанията, нито авторитета, нито качествата, нужни на един градоначалник.
Това става ясно и от проведената блиц-анкета в групите, където за няколко часа са гласували над  400 човека. 97% са гласували против евентуалната номинация. 
Предупредили сме местните структури на ИТН, че ако продължат да поддържат тази скандална кандидатура, ще обявим протест.
Всички ние вярваме във Вас и проекта „Продължаваме промяната“.
Настояваме  още веднъж  да направите внимателен подбор и да назначите за областен управител на Русе човек, заслужил уважението на русенци с име и дела“.