Футболният отбор на „Дунав“ записа през есента 13 поредни победи в първенството на Североизточната Трета лига. Впечатляващата серия не остана незабелязана и с право беше определена като една от малките сензации на сезона в родния футбол въобще. По този повод разговаряхме с треньора Ивайло Кирилов.

- Г-н Кирилов, как гледате на този шум като едва ли не извънреден факт?
- Тези победи не могат да не ни радват, но нека да си кажем с ръка на сърцето - нивото на футбола, особено в нашата Трета лига, не е високо. Тази серия не бива и няма да ни заблуди, че сме направили кой знае какво. Като човек, играл на професионално ниво, ще кажа, че разликата между Трета и Втора лига е доста голяма. Затова и непрекъснато повтарям на момчетата да останат на земята и да не хвърчат в облаците. Чака ги още много труд. Аз и колегата Мартин Цирков сме наясно - трябва да надграждаме всеки ден и играта на отбора да се отличава с постоянство. 
- Наистина ли разликата между Втора и Трета лига е толкова голяма?
- Вярвайте ми, че е така. Първо, да не забравяме, че ни чака и втори сезон. Фактът, че сме лидери, не бива да ни успокоява. Напролет трябва да играем за победа във всеки мач. Друг въпрос е, че за футбола във Втора лига ще ни трябват опитни играчи. Аз мисля, че без двама-трима рутинирани и добри футболисти няма да се справим. Представяте ли си какво ще стане, ако в първите 3 кръга запишем три загуби? От опит знам, че отборът ще рухне и ще се съвземе много трудно. Затова се нуждаем от опит и повече класа. Както и от човек с лидерски качества. Капитанът Диян Димов е такъв футболист, но до него трябва да има и други хора, готови да поведат напред много младия отбор. 
- Какъв тип играчи ще ви трябват?
- Във всяка линия по един човек. Разбира се, ние не можем да излезем на пазара като клуб с големи финансови възможности. Ще е нужно да се съобразяваме с касата. Затова и политиката за налагане на наши русенски момчета ще остане на дневен ред. 
- Ще търсите ли попълнения още през тази зима?
- Почти сме се разбрали с момче от Русе, което играеше досега за друг отбор. Договорили сме с него на 99 процента. Докато не станат 100, няма да съобщаваме името му. Висок, снажен футболист, човек с достатъчно вече опит в игра за други тимове. Вече знаете, че привлякохме от Попово десния бек Светослав Славчев. И той е русенско момче, минало през школата на „Лудогорец“. Научен футболист! С Цирков непрекъснато се оглеждаме за такива играчи. Гледаме, разпитваме, умуваме. Важното е да създадем условия за конкуренция. Мисля, че никой не може да се оплаче, че не получи шанс. Така отсяваме най-доброто. За мене е ясно, че не всеки от сегашните ни футболисти ще се справи с мачове във Втора лига. Затова и е логично, че някои хора няма да останат в отбора. Думите ми не бива да обезкуражават никого. Напротив! Задава се сезон за доказване - за момчетата, и за треньорите. Казвам го на играчите - когато няма надграждане, всеки може да си тръгне - било някой от тях, било аз. 
- Кои футболисти израснаха най-много през есента?
- По принцип не е в стила ми да правя персонален разбор, но на първо място ще посоча Василен Марков. Където и да го сложиш - централен защитник или опорен халф, си е като дялан камък. Върши работата си по ноти. При това тренира с огромно желание. Преслав Петков е футболист с много качества. Трябва обаче да попромени малко мисленето си. Например - да играе и в защита, защото футболът не е само атака. Мисля, че той разбира вече за какво става дума. Йордан Димитров ни изненада изключително приятно. Беше истински водач на нападението, освен това реализира много красиви голове. Помните ли какви бяха първите игри на дошлия от „Лудогорец“ Станислав Вълчев? Направи 4-5 безлични мача. С всяка следваща среща показваше друго лице и завърши сезона по впечатляващ начин. С него имахме доста разговори, докато го убедим какво искаме като стил на игра.  
- Димитър Тодоров?
- Митко е роден за голям футбол. Футболист отвсякъде! А е само на 17 години. Физика, техника, тактическа култура - има си всичко. Ето един играч, за когото спокойно мога да кажа, че и на тази възраст е готов за професионалния футбол. Проблемът при него е, че го сполетаха контузии. 
- Каква е атмосферата в отбора, след като е ясно, че всеки иска да е титуляр?
- Чудесна! Няма сръдни, няма мърморковци, всички се държат като приятели. Като футболист бях доста темпераментен и често изпусках нервите си. В треньорския квадрат е друго. Не че също не се паля, но пък аз и Цирков държим момчетата да сдържат нервите си. От тях се иска да играят футбол и да не влизат в разпри със съдии и съперници.
- Какво да очакваме от „Дунав“ през пролетта?
- Трябва да направим солидна подготовка и да бъдем постоянни. След края на първенството почти няма да има пауза до следващия шампионат, така че пътят към Втора лига почва още сега.