Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пристига днес в Русе. В програмата му са включени срещи с кмета Пенчо Милков, областният управител Борислав Българинов и екоактивистите, които през декември изпратиха открито писмо до него. Темата е ясна: чистотата на въздуха в Русе.
Както „Утро“ писа, посещението на министър Сандов беше очаквано от екоактивистите от фейсбук групите „За чист въздух и вода“, „Обществен съвет - Русе“ и „Русе диша“, които написаха писмо с 10 предложения за справяне с проблема с чистотата на въздуха в Русе и бяха подкрепени от различни сдружения и групи в страната. В края на миналата година те получиха потвърждение, че министърът ще посети Русе след новогодишните празници и днешната му визита е доказателство, че спазва обещанието си.
„Министър Сандов е млад човек, пълен с енергия и идва по наша покана. Радваме се, че реагира толкова бързо. Подготвили сме му въпроси и ще дискутираме в дълбочина отправеното писмо до него, искаме реални конкретни действия и ангажименти. Вярваме, че ще постигнем успех в разговора, защото той е от тези среди и дори още по време на кампанията, когато имаше обиколки из България, сме обсъждали с него проблема, но сега ще го направим официално“, каза екоактивистът Иван Белчев.
Като акцент в предстоящия разговор той постави значението на местата, където са поставени измервателните станции. Белчев смята, че специално на тази, свързана с химическото замърсяване, мястото трябва да бъде променено. Освен това той поставя и въпроса защо около Сарайския мост и предприятията в Западна промишлена зона мирише на мастило. Според него това е въпрос, който трябва да се обсъди. 
„Разговорът ще бъде по писмото, което изпратихме. Всичко в него е важно и свързано едно с друго, за мен най-важно е обаче защо държавата не желае да работи по проблема. За първи път министър идва в Русе за този проблем и ние очакваме от него да направи всичко по силите си. Да няма предупреждения, когато се правят проверки и държавните институции да работят“, каза Галичка Николова, която е и подател на откритото писмо до министър Борислав Сандов.